Annons

Milisledare i CAR dömda för krigsbrott

Centralafrikanska republiken • Publicerad 7 februari 2020
Centralafrikanska republikens president president Faustin-Archange Touadéra. Arkivbild.
Centralafrikanska republikens president president Faustin-Archange Touadéra. Arkivbild.Foto: Martial Trezzini/AP/TT

Fem personer som haft ledande positioner i en företrädesvis kristen milis i Centralafrikanska republiken har dömts till livstids fängelse för krigsbrott och brott mot mänskligheten.

Den självutnämnde generalen Crépin Wakanam och löjtnanten Kevin Bere och deras underordnade stod anklagade för att ha dödat över 70 människor ur den muslimska befolkningen i en attack mot staden Bangassou i sydöst och mot en näraliggande FN-bas den 13 maj 2017.

Annons

Den så kallade Pino Pino-milisen skapades av kristna och animistiska grupper för att bekämpa den muslimska rebellalliansen Seleka.

Centralafrikanska republiken, som är ett av världens fattigaste länder, har skakats av våld sedan ett maktövertagande 2012, då Seleka tvingade bort den dåvarande kristne presidenten François Bozizé. Under FN-flagg lyckades styrkor från den tidigare kolonialmakten Frankrike driva tillbaka Seleka till landets norra delar och sedan 2016 leds landet av president Faustin-Archange Touadéra.

Ett fredsavtal slöts mellan regeringen och 14 milisgrupper för ett år sedan. Men våldet blossar fortfarande upp med jämna mellanrum.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons