Annons

Migrantströmmen från Turkiet minskar

Under det första halvåret i år har migrantströmmen från Turkiet till EU nästan halverats, jämfört med motsvarande period förra året.
Fram till början av juli kom 10 257 migranter till EU.
EU • Publicerad 8 augusti 2020
En migrant vid ett provisoriskt tält utanför det överfulla flyktinglägret Moria på ön Lesbos i Grekland. Arkivbild.
En migrant vid ett provisoriskt tält utanför det överfulla flyktinglägret Moria på ön Lesbos i Grekland. Arkivbild.Foto: Aggelos Barai/AP/TT

Av dem ska 9 682 ha anlänt till Grekland, 275 till Italien, 11 till Bulgarien och 289 direkt med båt till Cypern, rapporterar Welt am Sonntag som hänvisar till en intern rapport från EU-kommissionen.

"I ett jämförbart tidsperspektiv från förra året var det 19 812 ankommande, alltså en minskning med 48 procent", heter det i rapporten.

Annons

I slutet av februari tillkännagav den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan att gränserna till EU återigen var öppna. Då samlades ett stort antal flyktingar vid den turkisk-grekiska gränsen. Sedan mars 2016 har EU en överenskommelse med Turkiet om att Ankara ska stärka sina gränser för att hindra migration till EU.

EU-dokumentet visar också att Tyskland inte längre är det största mottagarlandet av asylsökande i EU. Spanien har under första halvan av 2020 tagit emot 45 736 asylsökande, Tyskland 41 158 och Frankrike 36 817.

Till de EU-länder som har tagit emot minst antal asylsökande hör Estland och Lettland, med 25 respektive 66 sökande.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons