Annons

Mexiko skapar statligt litiumbolag

Ekonomi • Publicerad 3 februari 2022
Litiumbatterier under tillverkning i kinesiska Anhuiprovinsen. Arkivbild.Foto: AP/TT

Mexiko ska bilda ett statligt bolag för att utvinna och bearbeta litium, som bland annat används i batterier, uppger landets president Andrés Manuel López Obrador.

Presidenten meddelade i oktober att han ville förklara metallen som en strategisk mineral och begränsa exploatering och gruvdrift till staten.

Annons

López Obrador uppger också att en privatägd litiumgruva där ett kinesiskt företag är involverat inte kommer att tillåtas starta produktionen.

Gruvan ägs av litiumjätten Ganfeng International som hade tänkt starta produktionen nästa år med förhoppningen om att producera 35 000 ton årligen.

Presidentens plan bygger dock på att Mexikos kongress med två tredjedelars majoritet i båda kammarna röstar för förslaget om att utse litium till en strategisk mineral.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons