Annons

Växande metallsug skapar köer på myndighet

Efterfrågan på metaller och mineraler är stort. Jakten på batterimetaller skapar köer till borrkärnearkivet i Malå, rapporterar P4 Västerbotten.
Ekonomi • Publicerad 9 maj 2023
Företag letar med ljus och lykta efter metallfyndigheter. Arkivbild.
Företag letar med ljus och lykta efter metallfyndigheter. Arkivbild.Foto: Petr David Josek/AP/TT

– De letar ju fortfarande basmetaller, guld är ju stort. Men batterimetaller har det också blivit ett stort intresse för, så det är många nya områden man tittar på, säger geotekniker Jerry Hedström.

I Malå har myndigheten Sveriges geologiska undersökning (SGU) miljontals meter borrkärnor från 17 000 borrhål, som gruvbolagen intresserar sig för.

Annons

– Det är besök varenda vecka hos oss nu, man får stå i kö för att komma in, säger Jerry Hedström till P4 Västerbotten.

Man efterfrågar även data om var myndigheten inte har sökt och var metaller därmed kan gömma sig.

Hittills i år har över 100 ansökningar kommit in till Bergsstaten om undersökningstillstånd, det är mer än under hela förra året, enligt radion.

SGU undersöker också berggrunden med hjälp av flyg, som kan visa egenskaper ned till flera kilometers djup. I sommar flyger myndigheten i Gävleborg, Östergötland, Kalmar och Gotland på 60 meters höjd.

"Den information vi får fram är ett viktigt underlag för bland annat projektering av infrastruktur och prospektering av malm-, metall- och industrimineralförekomster", säger Cecilia Jelinek, statsgeofysiker vid SGU, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons