Annons

Merkel ifrågasätter att Trump Twittertystas

Twitters beslut att tysta Trump är problematiskt, anser den tyska förbundskanslern Angela Merkel. Yttrandefriheten kan hotas.
Tyskland/USA • Publicerad 11 januari 2021
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och hennes talesperson Steffen Seibert. Arkivbild.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och hennes talesperson Steffen Seibert. Arkivbild.Foto: Kay Nietfeld/AP/TT

Merkel ser Twitters beslut att stänga av den amerikanske presidenten Donald Trump som "problematiskt".

– Den grundläggande rättigheten till yttrande- och åsiktsfrihet är av fundamental betydelse, och den kan inskränkas, men genom lagar och det ramverk som som bestämts av lagstiftare - inte av chefer på sociala medieplattformar, säger Merkels talesperson Steffen Seibert och hänvisar till förbundskanslern.

Annons

Talespersonen säger att anstiftan till uppror är djupt problematiskt, men att hindra en person att uttrycka sig är att gå ett steg för långt.

Däremot ser Seibert mindre problem med att utspel på en social plattform följs av kommenterande varningar och förklaringar, rapporterar tyska Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Merkel har tidigare meddelat att hon var "förbannad och ledsen" över att den amerikanska kongressen stormades. Hon har också skarpt kritiserat Trumps ovilja att godkänna valresultatet.

Även Frankrikes finansminister Bruno Le Maire uttryckte tveksamhet över avstängningen, och att det inte är den "digitala oligarkin" som är ansvarig för att reglera dessa frågor. Le Maire gick så långt som att kalla de sociala medieplattformarna för "ett av demokratins största hot", rapporterar den amerikanska nyhetsbyrån Bloomberg.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons