Annons

SVT lämnar Ryssland efter ny medielag

Den som publicerar "falska" nyheter om den ryska militären kan straffas med fängelse, enligt en ny lag som president Vladimir Putin undertecknat.
På grund av lagen har bland annat SVT skickat hem journalister från Ryssland och Facebook har blockerats i landet.
Ukrainakriget • Publicerad 4 mars 2022
Facebook och flera mediers hemsidor ligger nere i Ryssland. Arkivbild.
Facebook och flera mediers hemsidor ligger nere i Ryssland. Arkivbild.Foto: AP/TT

Striden om nyhetsflödet i Ryssland blev under fredagen allt mer intensiv.

Medier hotades med fängelse om de publicerar "medvetet falsk information" om de ryska styrkorna – ett besked som fick såväl internationella som oberoende medier att reagera.

Annons

BBC meddelade att man tillfälligt stoppar sitt journalistiska arbete i Ryssland, och snart därefter agerade även SVT.

"Journalister som rapporterar sanningen om det som sker i Ukraina just nu riskerar extremt hårda straff. SVT Nyheter har därför beslutat att vår Rysslandskorrespondent Bert Sundström reser hem en tid, så att vi kan utvärdera läget i landet", skriver SVT:s ansvariga utgivare Charlotta Friborg på public service-bolagets sajt.

Även amerikanska Bloomberg, österrikiska public service-bolaget ORF och kanadensiska CBC kallar tillfälligt hem sina journalister från Ryssland.

Hot om 15 års fängelse

Bakgrunden till den internationella reaktionen är det lagförslag som antogs i det ryska underhuset på fredagsmorgonen. Enligt detta kan det bli upp till 15 års fängelsestraff för den som "medvetet publicerar falsk information" om de ryska styrkorna. Ännu hårdare straff kan bli aktuella om spridningen bedöms få allvarliga konsekvenser.

Enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax röstade 401 av parlamentsledamöterna för förslaget, medan inga röstade emot eller avstod.

President Vladimir Putin undertecknade lagen på kvällen. Han skrev också under ett lagförslag som kan innebära böter eller fängelse för den som uppmanar till sanktioner mot Ryssland.

Som en direkt följd av lagen meddelar den oppositionella tidningen Novaya Gazeta att den raderar innehåll från sin hemsida. I ett uttalande på appen Telegram skriver tidningen att arbetet kommer att fortsätta, men "under förhållanden med militär censur".

Stopp för sociala medier

På kvällen meddelade ryska tillsynsmyndigheten för medier, Roskomnadzor, att amerikanska Facebook stoppas i hela landet. Anledningen: Facebook har vid "26 tillfällen diskriminerat ryska medier".

Förra veckan ströp Roskomnadzor delvis tillgången till Facebook efter att sociala medier-jätten flaggat inlägg från fyra statsägda medier som anses sprida missvisande information, vilket då från rysk sida beskrev som att man "bryter mot ryska medborgares grundläggande mänskliga rättigheter".

Blockeringen av Facebook stänger ute miljoner människor, svarar företaget.

Annons

"Snart kommer miljontals vanliga ryssar se sig helt avskurna från trovärdig information ... och hindrats från att tala", skriver Nick Clegg, ansvarig för globala frågor på Facebook-ägaren Meta, i en kommentar på Twitter.

Strax därefter kom besked från Roskomnadzor att även Twitter blockeras, enligt Interfax.

Tillgången stryps

Även webbplatser för bland annat BBC, tyska Deutsche Welle och USA-stödda Radio Free Europe har rapporterats ligga nere i Ryssland. Också den oberoende ryska nyhetssajten Meduza uppgav att dess webbplats inte längre är tillgänglig i Ryssland.

BBC har gjort den internationella delen av sin nyhetssajt tillgänglig via krypteringsmjukvaran Tor på det så kallade darknet, en del av internet där användarna är anonyma och svåra att spåra, meddelar tv-bolaget.

"Nyhetsinnehållet från BBC World är nu tillgängligt på nätverket Tor för läsare som bor i länder där BBC News blockeras eller begränsas. Detta är i linje med uppdraget för BBC World, att tillhandahålla tillförlitliga nyheter runt om i världen", skriver BBC i ett uttalande.

Moskvas eko slängs ut

Radiostationen Moskvas eko, som haft en framträdande roll i det nya medielandskap som vuxit fram i Ryssland efter Sovjetunionens fall, meddelade under torsdagen att man lägger ner sin verksamhet efter det att myndigheter blockerat stationen.

Under fredagen sades stationens kontrakt på lokalerna i Moskva upp av de lokala myndigheterna, samtidigt som internet stängdes av, uppger Interfax.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina inleddes har pressen ökat på landets oberoende medier – även om pressfriheten redan tidigare var ytterst begränsad i landet.

De ryska myndigheterna har förbjudit medier att beskriva kriget i Ukraina med ord som "krig", "offensiv" eller "invasion". Bara officiell information från myndighetskällor får rapporteras.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons