Annons

Slutsålt maskmedel finns utomlands

I två år har maskmedlet Vanquin varit slut på apoteken, till många småbarnsföräldrars frustration. Detta trots att ett annat medel med exakt samma substans finns i Finland.
Hälsa • Publicerad 11 februari 2020
Springmaskar är ofarliga, men kan orsaka besvär såsom klåda. Masken smittar via munnen, men honan lägger sina ägg (bilden) i ändtarmsöppningen.Foto: Marianne Lebbad, Folkhälsomyndigheten

Den enda receptfria medicinen mot springmask, Vanquin, är fortfarande slut på landets apotek. Den 20 februari har bristsituationen varat i två år, även om mindre partier har dykt upp bara för att försvinna från hyllorna lika snabbt igen.

I ett mejl till TT skriver tillverkaren Mylan (tidigare Meda) att företaget har undersökt möjligheterna att importera den aktiva substansen pyrvin från andra länder, men utan resultat. Enligt Läkemedelsverkets prognos är Vanquin restnoterat till den 30 juni i år.

Annons

I Finland, däremot, slipper barnen mask i rumpan. För där finns medlet Pyrvin med exakt samma substans, fast från företaget Orionpharma.

"Pyrvin kan man köpa utan recept. Det råder ingen produktbrist på Pyrvin i Finland", skriver Paula Ålkvist, apotekare på Terjärv apotek i Finland, i ett mejl till TT.

"Sorglig historia"

– Det låter konstigt. I så fall borde ju de som tillverkar Vanquin också kunna få tag på denna substans, säger Magnus Frisk, presstalesperson på Apoteket AB.

TT: Varför köper Apoteket AB inte in Pyrvin i stället för Vanquin?

– Detta är ju ett läkemedel och för att kunna säljas på den svenska marknaden måste det vara godkänt, vilket det inte är. Det krävs i så fall att tillverkaren går till Läkemedelsverket och ansöker om det. Vi har tidigare haft kontakt med Orionpharma, men just då var de inte intresserade av det, säger han.

Johan Andersson, enhetschef på Läkemedelsverket, beskriver bristsituationen av Vanquin som en "sorglig historia" som har förlängts i omgångar.

Kräver läkarbesök

– Vi har diskuterat det här fram och tillbaka, men tyvärr är våra möjligheter att komma tillrätta med det här begränsade, säger han.

Springmaskar är ofarliga, men kan ställa till med besvär, inte minst hos de barn som oftast drabbas. Det finns ett annat medel mot springmask, Vermox, men detta medel är receptbelagt, varför ett läkarbesök krävs. Dessutom får det inte ges till barn under två år.

Utöver Vanquin är ytterligare 385 mediciner restnoterade hos Läkemedelsverket.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons