Annons

Medborgargardister dödade i Nigeria

Nigeria • Publicerad 8 mars 2022
Regeringssoldater i Nigeria jagar kriminella gäng som attackerar byar. Arkivbild. /AP/TT
Regeringssoldater i Nigeria jagar kriminella gäng som attackerar byar. Arkivbild. /AP/TTFoto: Sunday Alamba

Minst 57 personer har dödats i nordvästra Nigeria, sannolikt i sammandrabbningar mellan lokala medborgargarden och beväpnade grupper, lokalt ofta kallade banditer.

Troligen har fler än de 57 bekräftade dödats i attacker och påföljande sammandrabbningar, enligt invånare och säkerhetskällor.

Annons

Attackerna mot de lokala skyddsgrupperna, som organiserats för att hindra kriminella gäng från att stjäla boskap, plundra och mörda, inträffade i distriktet Zuru i delstaten Kebbi.

Invånare i regionen bildar ofta medborgargarden och försvarsgrupper, kallade Yansakai, föra att skydda sig mot banditer. I vissa delstater har medborgargrupperna dock förbjudits sedan de också anklagats för mord och förföljelser.

Sammandrabbningarna tros ha inträffat sedan medborgargarden fått information om att beväpnade gärningsmän i lastbilar var på flykt från militär, säger Nafiui Abubakar, som är polistalesperson i Kebbi.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons