Medan du sov: Här är nattens händelser

Lugn natt lokalt, man knivhuggen i Göteborg och Demokraterna bannlyser Fox News från primärvalet. Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden.
Publicerad 7 mars 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar/Kronoberg

Det har varit en lugn natt i både Kalmar och Kronoberg utan några stora händelser.

Sverige

En man fördes till sjukhus efter att ha blivit knivhuggen i centrala Göteborg, skriver Borås Tidning.

– Personen är förd med ambulans till Sahlgrenska, men det rör inte om några allvarligare skador, säger Göran Carlbom på polisen till tidningen.

Polisen tror att den skadade och gärningsmannen känner varandra. Ingen person har gripits och polisen utreder händelsen som grov misshandel.

Liberalerna kommer att driva på för fler undantag i turordningsreglerna och ökade möjligheter att säga upp anställda. Det skriver bland annat partiledaren Jan Björklund på Dagens industris debattsida inför att C, L och regeringspartiernas snart ska enas om direktiven till den kommande arbetsmarknadsutredningen.

Utrymmet att säga upp personer av personliga skäl måste vidgas, skriver Björklund. Samtidigt bör utredningen titta på om turordningsreglerna för att skapa flexibilitet ska baseras på kompetens i stället för anställningstid.

Det bör också prövas om utökande undantag ska ges för företag som erbjuder goda villkor vid uppsägning, enligt Liberalerna. Partiet kommer också att verka för reformer av a-kassan går "hand i hand" med förändringar av arbetsrätten. (TT)

Världen

Demokraterna i USA kommer inte att låta tv-kanalen Fox News sända någon av partiets debatter inför presidentkandidatvalet nästa år. Det meddelar partiet efter tidningsuppgifter om att Fox News används som en propagandakanal åt den republikanske presidenten Donald Trump.

– Avslöjandena i tidningen New Yorker om det olämpliga förhållandet mellan president Trump, hans regering och Fox News har lett mig till att dra slutsatsen att tv-kanalen inte är i stånd att hålla en rättvis och neutral debatt för våra kandidater, säger ordföranden i Demokraternas valkommitté Tom Perez till Washington Post.

Beslutet fick Trump att ilskna till och presidenten gick genast till motangrepp på Twitter.

"Demokraterna stoppade precis Fox News från att hålla en debatt. Bra, då tror jag att jag gör samma sak med Fake News Networks och de radikala vänsterdemokraterna i valdebatterna!", skriver Trump.

Trump kallar ofta, enligt honom, kritisk medierapportering för fake news, det gäller bland annat CNN, som regelmässigt håller valdebatter.

Den första debatten mellan demokraternas presidentkandidater är tänkt att hållas i juni, då med bland andra senatorerna Bernie Sanders, Elizabeth Warren och Kamala Harris. (TT)

Venezuela har släppt de två journalister som greps under onsdagen. En av dem, en amerikan, har utvisats ur landet.

Gripandet av de två skedde timmar innan president Nicolás Maduros regering tvingade Tysklands ambassadör att lämna landet. Båda åtgärderna ses som ett försök av presidenten att svara på en ökad utländsk press att avgå.

Under onsdagen drog USA tillbaka visum för 77 personer i Maduros närhet.

Gabriel AlmlöfSkicka e-post
TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.