Annons

Med rätt teknik blir även bowling sport

Nyheter • Publicerad 7 maj 2003
Foto: 
Johanna Olsson har bowlat sedan hon var sju år gammal. Nu är hon 19 och spelar i A-laget.
FOTO: DAVID BERGSTRÖM
Johanna Olsson har bowlat sedan hon var sju år gammal. Nu är hon 19 och spelar i A-laget. FOTO: DAVID BERGSTRÖMFoto: 

Bowling. Du försöker se så cool ut du kan när du greppar ditt klot för att slunga iväg det längs bowlinghallens oljiga bana. Du vill att alla ska tro att du kan det här. En strike är väl inte så svårt. Men det ingen vet om, är att nervositeten pickar som en klocka i bröstet på dig när du skrider till verket. Oj, vilken otur att klotet hamnade i rännan.

Så är det nog för många som försöker sig på bowling. Men är det någon som tänker på att bowling inte enbart är en fritidsaktivitet? Nej, det finns faktiskt de som har bowling som sitt största intresse och bowling är faktiskt en sport. Och nu ska du inte tro att det bara är pensionärer som utöva denna sport, för de yngsta spelarna i nybörjargrupperna är faktiskt bara sju, åtta år. Och ju bättre man blir desto högre upp i klasserna kommer man. Den bästa klassen är A-laget. Men som bäst är man i 30-35-årsåldern då man kanske har spelat i 20-25 år.

Annons

En tjej som spelar i A-laget är 19-åriga Johanna Olsson som bowlat sedan sju års ålder.

Varför hon har bowlat så länge, för tolv år är ju ändå en ganska lång tid, förklarar hon så här:

- Bowlingen har blivit till en livsstil för mig. Eftersom jag bowlat så länge som jag har gjort så känns det som att jag inte kan vara utan bowlingen nu.

Det roliga med bowlingen tycker Johanna Olsson är att man kan spela i både lag och individuellt.

- När man spelar seriespel så spelar man i lag och det skapar en otrolig lagkänsla, berättar Johanna Olsson.

Och visst måste man brinna för sitt intresse om man tränar två till tre gånger i veckan och ibland till och med fyra.

- Hur mycket man tränar beror såklart på hur stort intresset är, men det kan också bero på hur mycket pengar man har, berättar Johanna. För i medlemsavgiften har man betalat för två träningspass men om man vill träna mer får man betala det själv när man kommer hit till bowlinghallen.

Och tävlar gör man självklart också.

Under perioden höst och vår är det tävling varje helg i seriespel. Men när det gäller den individuella tävlingen är det även där som det ekonomiska har en betydelse. Varje tävling har en speciell betydelse. Bowling är alltså inte en alldeles billig sport. Förutom tävlings- och träningsavgifter ska man ha speciella skor och speciella klot.

- Vi måste, i jämförelse med dem som bara kommer hit och spela någon gång ibland, ha specialklot, berättar Johanna Olsson. För i specialkloten finns det viktkulor som får kloten att rulla bättre. Och ett sådant klot kan kosta mellan två och tre tusen kronor.

Annons

Vad gäller skorna har Johanna specialskor där man kan byta ut sulan om det behövs. De kan kosta runt tusenlappen. Bowling är kanske inte det första men tänker på när man hör orden fysisk sport. Och visst bowling kräver inte så mycket av den fysiska.

- Man tränar mest med sitt psyke när det gäller att bowla, berättar Johanna Olsson. Men visst för att orka hålla sin psykiska prestation vid liv underlättar det såklart om man har god kondition.

Om det skulle finnas några speciella krav eller om man det är något särskilt man bör tänka på om man känner för att börja bowla så kan i alla fall inte Johanna komma på något.

- Nej, jag tror inte att det finns några speciella krav, säger Johanna. Det här är en sport för alla. Ålder eller kön spelar ingen roll. Men visst kan killar ha en fördel eftersom de har lite mer styrka i armar och handleder.

Det är killarna som lyckas att skruva klotet på de mest finurliga sätt.

Vad gäller regler så finns det en alldeles viktig regel och det är övertrampet. Går man över den där linjen förlorar man sina poäng i det kastet.

- Det man bör tänka på om man ska tävla är att man inte heller får ta på väggen bakom övertrampslinjen efter det att man kastat iväg sitt klot. För då skulle det också räknas som övertramp, berättar Johanna Olsson.

Att bowling skulle vara en töntsport finns det några som påstår. En del tycker inte ens att bowling är en sport. Och en del tycker att det inte går ut på någonting, att man gör samma sak om och om igen.

Men för att försvara sin sport och sitt största intresse säger Johanna:

- Bowling är absolut inte någon töntsport. Det är stor skillnad på att träna regelbundet och att bara komma och lösspela någon gång. Har man lärt sig rätt teknik så kan det bli riktigt roligt.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons