Det kommer att bli stora konsekvenser på miljö- och byggnadsförvaltningen om man inte får den begärda tjänsten för energirådgivning och miljötillsyn
Nyheter • Publicerad 22 november 2003

Förvaltningens chef Mats Lindahl är övertygad på den punkten och inför fullmäktige på måndag skriver han nu brev till kommunstyrelsen "med tungt sinnelag".

Måhända kan det gå lika illa för Mats Lindahl som för kollegan KG Johnsson, chef på tekniska förvaltningen, som förra veckan gick in i väggen och nu är sjukskriven två månader. En av orsakerna till utmattningen är att tekniska förvaltningen är överhopad med jobb och ändå får man inte den arbetsledartjänst som man begärt (och som för övrigt redan är tillsatt).

Finansieras genom avgifter

Inför budgeten nästa år hade miljö- och byggnadsförvaltningen hållit sig inom ramarna. Ändå hade man lyckats få till en ny tjänst som energirådgivare och miljöinspektör. Detta blev möjligt genom att förvaltningen kan få 255 000 kronor per år i fyra år av energimyndigheten för energirådgivaren. Förutsättningen för bidraget är att man har en energirådgivare. Resten av tjänsten finansieras via ökade avgifter på bygglov med mera.

Kommunstyrelsen säger nej

Men kommunstyrelsen har beslutat att säga nej till tjänsten.

Enligt Mats Lindahl kommer konsekvenserna bli att handläggning av detaljplaner kommer att öka, energirådgivningen kommer inte att fungera tillfredsställande och kommunen kommer därför inte att kunna kvittera ut hela bidraget från energimyndigheten, ärendehanteringen för livsmedels- djuskydds- hälsoskydds och miljötillsyn kommer att ta längre tid och det finns risk för ökade sjukskrivningar på förvaltningen.

Både länsstyrelsen och livsmedelsverket har påvisat behov av ökade resurser till miljö- och byggnadsförvaltningen, påpekar Mats Lindahl som målande beskriver hur verksamheten nu vingklipps och "mer liknar en skadskjuten albatross flykt".

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.