Annons

Ryskt utspel om fri lejd "ett pr-trick"

Rysslands president Vladimir Putin säger att han kommer att tillåta export av ukrainskt spannmål från hamnar i Ukraina – även de under rysk kontroll.
Ryssland • Publicerad 3 juni 2022
Rysslands president under sin intervju med rysk tv under fredagen.
Rysslands president under sin intervju med rysk tv under fredagen.Foto: Mikhail Klimentyev/AP/TT
Per Hammarlund, chefsstrateg för tillväxtmarknader vid SEB. Arkivbild.
Per Hammarlund, chefsstrateg för tillväxtmarknader vid SEB. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/ TT
Senegals president Macky Sall, också ordförande i Afrikanska unionen, och Rysslands president Vladimir Putin, möttes i Sotji under fredagen.
Senegals president Macky Sall, också ordförande i Afrikanska unionen, och Rysslands president Vladimir Putin, möttes i Sotji under fredagen.Foto: Mikhail Klimentyev/AP/TT

Exporten av spannmål, gödsel och andra matrelaterade varor från Ukraina och Ryssland är en brinnande fråga, med en global matkris i annalkande.

Under fredagskvällen sade Putin, i en intervju som sändes i statlig rysk tv, att Ryssland är redo att erbjuda fri lejd för alla fartyg som transporterar spannmål från hamnarna i de ryskkontrollerade städerna Berdjansk och Mariupol vid den Azovska sjön.

Annons

– Det finns inga problem med att exportera spannmål från Ukraina, sade han enligt nyhetsbyrån AFP.

Putin sade även att export kan ske från de ukrainska hamnstäder som fortfarande är i ukrainsk kontroll, som Odessa, så länge som Ukraina själva "rensar vattnet" utanför hamnarna på minor.

Vill normalisera

Per Hammarlund, chefsstrateg för tillväxtekonomier på SEB, kallar utspelet för ett pr-trick med tre mål.

Dels vill han föra över skulden för matkrisen på Ukraina, EU och USA.

– Han vill säga: "Det är inte vårt fel att folk i världen svälter. Ni kan mycket väl exportera från hamnarna". Han vill tvinga över bollen på deras sida, säger Hammarlund.

Putin föreslår export genom ockuperade hamnar för att försöka normalisera ockupationen av Mariupol och resten av kustremsan, säger Hammarlund.

– Det är ett sätt att försöka göra ockupationen till det nya normala. Att säga att det här är ryskt och så kommer det se ut, att det bara är att acceptera situationen.

Luckra upp

Den tredje anledningen Hammarlund ser är att Putin försöker luckra upp sanktionerna genom att få så många undantag i dem som möjlig, i den mån nuvarande sanktioner står i vägen för transporter till och från ryskockuperade områden i Ukraina.

– Det skulle se småsint ut från EU:s och USA:s sida om man inte skulle tillåta export av spannmål, mat och jordbruksprodukter till en värld som svälter bara för att man ska hålla principen om att sanktionerna ska gälla, säger han.

Men det är inget bete som EU eller USA kommer att svälja, enligt Hammarlund.

Annons

– Man kommer i så fall insistera på att föra ut varorna från hamnar som är i ukrainsk kontroll.

Tidigare under fredagen tog Putin emot Afrikanska unionens ordförande, tillika Senegals president, Macky Sall i sitt sommarhus i Sotji vid Svartahavskusten.

Sall bad Putin att "bli medveten om att våra länder, även om de är långt från händelsernas centrum, drabbas ekonomiskt" av kriget i Ukraina, sade han enligt AFP.

Han tillade också, i linje med tidigare uttalanden från Moskva, att västländernas sanktioner mot Ryssland förvärrar krisen. Sådana påståenden har tillbakavisats med emfas från bland annat brittiskt och amerikanskt håll, med hänvisning till att det finns undantag för rysk export av just sådana varor.

FN-möten

Ryssland anklagas för att blockera de ukrainska hamnarna i Svarta havet och dessutom stjäla spannmål från ukrainska gårdar.

FN:s krissamordnare för Ukraina, Amin Awad, säger att FN är indraget i "väldigt komplexa" förhandlingar med Ryssland om att häva blockaden.

Awad hoppas att några av länderna på det södra halvklotet som Ryssland har band till, som drabbas hårt av leveransproblemen, kan hjälpa till att övertala Putin.

– Jag är optimistiskt om att något kan ge med sig, har Awad sagt enligt AFP.

Mellan 2018 och 2020 importerade afrikanska länder 44 procent av sitt vete från Ryssland och Ukraina, enligt FN:s beräkningar. Priset på vete har ökat med omkring 45 procent sedan kriget bröt ut, enligt Afrikanska utvecklingsbanken.

Fakta: Står inför värsta matkrisen på tio år

Om inget sker kommer över 38 miljoner människor hamna i en livsmedels- och näringskris till sommaren, uppger hjälporganisationer.

Undernäringen ökar stadigt i det redan hårt utsatta området Sahel, vars länder ligger som ett bälte tvärs över Afrika söder om Sahara, från Atlanten till Röda havet.

Jämfört med 2020 minskade produktionen av spannmål i Sahelområdet med 12 procent under 2021.

Burkina Faso och Togo importerar minst 30 procent av sitt vete från Ryssland. Senegal, Liberia, Benin och Mauretanien importerar mer än 50 procent av sitt vete, framför allt från Ryssland och Ukraina.

I Västafrika har flera dagligvaror stigit i pris under de senaste fem åren. Majspriset har gått upp med 30 procent medan priset på hirs och durra har stigit med 26 respektive 24 procent. Ris är en annan viktig vara, vars pris har ökat med 18 procent.

Källor: Oxfam, Action against hunger, International rescue committee (IRC), Rädda barnen, NRC flyktinghjälpen med flera hjälporganisationer.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons