Annons

Maskfabrik på maxfart när viruset härjar

När coronavirus härjar, är det högt tempo på fabriker som gör skydd. I Svenljunga tillverkas en kvarts miljon andningsmasker i veckan.
Coronavirus • Publicerad 6 mars 2020
Kristina Bengtsson lägger sista handen på ett parti andningsmasker innan dom packas på ACE i Svenljunga, där produktionen går med toppfart på grund av coronaviruset.
Kristina Bengtsson lägger sista handen på ett parti andningsmasker innan dom packas på ACE i Svenljunga, där produktionen går med toppfart på grund av coronaviruset.Foto: Adam Ihse/TT
Peter Nyman, kvalitetschef på ACE Protection, vid en monter där företagets andningsmasker visas. Det finns flera modeller.
Peter Nyman, kvalitetschef på ACE Protection, vid en monter där företagets andningsmasker visas. Det finns flera modeller.Foto: Adam Ihse/TT
Dennis Hallgren har jobbat länge på ACE, och varit med om flera ruscher i efterfrågan när virus och influensor dragit fram.
Dennis Hallgren har jobbat länge på ACE, och varit med om flera ruscher i efterfrågan när virus och influensor dragit fram.Foto: Adam Ihse/TT

I början av januari kom de första rapporterna om ett nytt, okänt virus i Kina. Det kunde göra människor svårt sjuka, och befarades kunna sprida sig.

Snart diskuterades viruset vid fikabordet på ACE Protection, en liten fabrik i västgötska Svenljunga.

Annons

– Jag frågade vår vd om det kommit några nya order. "Inte än", sade han. Men så i februari började det ringa hela tiden, säger Dennis Hallgren, som är ansvarig för dokumentation på fabriken och ofta tar kundsamtal.

Gruvor och industri

Företaget, som ägs av tyska Dräger, tillverkar andningsmasker att sätta över mun och näsa. Normalt används maskerna främst inom verksamheter där det dammar mycket – byggen, gruvor eller industri. Funktionen är att hindra inandning av partiklar.

Men stora händelser i världen gör avtryck i Svenljunga. Sars, fågelinfluensa och svininfluensa har höjt trycket i maskfabriken.

– Efter terrorattentaten den 11 september blev det också stor efterfrågan, när man skulle röja upp i dammet, minns Dennis Hallgren.

Andningsmaskerna tillverkas av ett importerat, specialtillverkat plastmaterial. I Svenljunga prövas kvaliteten, men man får ingen närmare kunskap om hur materialet tillverkas.

Jobbar på helger

Det mesta av tillverkningen sker i maskinlinjer. Att vara maskinskötare kräver uppmärksamhet, så att man genast ser om något går snett.

– Maskinerna är specialbeställda hos en leverantör i närområdet, säger Peter Nyman, kvalitetschef på ACE.

Fabriken har 18 anställda. I virustider jobbar man även på lördagar och söndagar. En ny produktionslinje är också på gång.

En vanlig månad tillverkas cirka 600 000 andningsmasker i Svenljunga. Nu kör man på maxfart och gör drygt en miljon masker på samma tid. Det mesta går på export genom ägarna i Tyskland.

Micke Larsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons