Annons

Martinsen om bråket: "Jättetråkig situation"

Damkronornas förbundskapten Ylva Martinsen tycker att konflikten mellan Svenska ishockeyförbundet och landslagsspelarna är "jättetråkig".
Men hon vill inte svara på om spelarna gör rätt:
Ishockey • Publicerad 9 september 2019
Ylva Martinsen.
Ylva Martinsen.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Martinsen har hittills hållit sig utanför konflikten mellan hennes landslagsspelare och hockeyförbundet.

På måndagen fanns hon på plats på upptaktsträffen inför SDHL-starten på fredag och kunde inte ducka frågorna.

Annons

– Självklart är det en jättetråkig situation, men jag försöker lägga energin och fokusera på november. Att få börja säsongen där och resan tillbaka till A-VM. Sedan får vi se lite hur den resan kommer att se ut, säger Martinsen vars lag då ska spela på hemmaplan i Luleå mot USA, Kanada och Finland.

TT: Du är säker på att det finns ett avtal tills dess?

– Jag får utgå ifrån det, jag kan inte göra annat. Det är ju en hemmaturnering så jag har alla förhoppningar om att det är löst, säger hon.

Känner inte stöd

Det var inför ett landslagsläger på Bosön med efterföljande turnering i Finland i augusti som 43 spelare i Damkronorna gick ut i strejk. Framför allt för att ersättningen för förlorad arbetsinkomst togs bort, men också för att spelarna inte känner stöd från förbundet.

Förhandlingar pågår, spelarfacket Sico har lagt fram ett förslag till landslagsavtal som förbundet inte tagit ställning till. Nästa möte sker på onsdag.

"Inte inblandad"

Ylva Martinsen har själv varit framgångsrik spelare i Damkronorna och tog OS-silver 2006, men vill inte säga om hon tycker spelarna gör rätt:

– Jag kan ha många olika åsikter, men de är inte relevanta. Jag fokuserar på att ta ut ett landslag och förhoppningsvis tävla i november.

TT: Har du fått munkavle från din arbetsgivare?

– Nej, men jag har inte varit inblandad i det här. Det är ju mellan hockeyförbundets ledning och Sico som företräder spelarna. Det är så det ska vara. Det har varit tydligt från början att det här inte rör mitt uppdrag eller de andra ledarna, säger hon.

Göran Sundberg/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons