Annons

Människor flyr vulkanutbrott i Indonesien

Indonesien • Publicerad 4 december 2021
Bild från det förra utbrottet i Semeru i januari i år. Arkivbild.
Bild från det förra utbrottet i Semeru i januari i år. Arkivbild.Foto: AP/TT

Ett vulkanutbrott på den indonesiska ön Java fick tusentals människor i Lumajang att fly i panik under lördagen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Utbrottet i vulkanen Semeru som ligger på den östra delen av ön, skedde under eftermiddagen lokal tid och ett massivt grått moln spred sig över himlen.

Annons

Det finns inga uppgifter om dödsfall, men räddningspersonal har evakuerat personer i samband med att lava nått närliggande byar och förstört en bro i Lumajang.

Filmer från katastrofmyndigheten BNPD visar hur människor, däribland mängder av barn, flyr undan röken och askan. Flera byar i området har mörklagts av askan som skymmer solen.

Enligt BBC har en varning till flygtrafiken utfärdats om askmolnet, som uppskattas ha stigit 1,5 kilometer upp i luften.

Semeru är en av nära 130 aktiva vulkaner i Indonesien. Vulkanens senaste utbrott skedde i januari, utan några dödsfall.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons