Annons

Många uppsagda väljer att byta karriär

Rekordmånga uppsagda tjänstemän skolar nu om sig och byter karriär.
I sviterna av coronapandemin ökade antalet personer som sökte stöd hos Trygghetsrådet TRR med 47 procent under tredje kvartalet i år, jämfört med samma period i fjol.
Ekonomi • Publicerad 6 oktober 2020
Ovanligt många uppsagda tjänstemän skolar om sig. Arkivbild.
Ovanligt många uppsagda tjänstemän skolar om sig. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Av de tjänstemän som blivit uppsagda har 20 procent valt att studera enligt statistiken för tredje kvartalet, betydligt fler än 13 procent förra året. 71 procent av de som studerar skolar om sig till ett annat yrke.

Att fler går tillbaka till skolbänken är naturligt i den ökande arbetslösheten, enligt ett pressmeddelande från TRR.

Annons

– Vi ser ju en markant ökning av personer som väljer studier och väljer mitt i livet att faktiskt till största delen omskola sig, det är ungefär 70 procent som väljer det i dag, säger TRR:s vd Lennart Hedström till Ekot.

Den största åldersgruppen bland de som väljer studier är 40–49 år. 68 procent av de som studerar är kvinnor.

De flesta som har valt att studera kommer från branscherna kultur och design, transport och rederi samt service och tjänster. De vanligaste studieinriktningarna är företagsekonomi, handel och administration, hälso- och sjukvård samt pedagogik- och lärarutbildning.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons