Annons

Många protesterade mot informationsplikt

Hundratals människor samlades i Stockholm på söndagen för protestera mot regeringens planer på anmälningsplikt i offentlig verksamhet.
– Det är inte mitt jobb att börja anmäla papperslösa, säger läraren Karin Arvidson.
Politik • Publicerad 10 september 2023
En demonstration mot den så kallade angiverilagen har hållits i centrala Stockholm på söndagen.
En demonstration mot den så kallade angiverilagen har hållits i centrala Stockholm på söndagen.Foto: Oscar Olsson/TT
Karin Arvidson, grundskolelärare, säger att hon inte kommer inte att följa lagen om läraryrket omfattas.
Karin Arvidson, grundskolelärare, säger att hon inte kommer inte att följa lagen om läraryrket omfattas.Foto: Oscar Olsson/TT
Anmälningsplikten är fel väg att gå, anser Jerker Hernbäck som arbetar inom personlig assistans.
Anmälningsplikten är fel väg att gå, anser Jerker Hernbäck som arbetar inom personlig assistans.Foto: Oscar Olsson / TT

Regeringen och Sverigedemokraterna vill att anställda inom kommuner och myndigheter ska bli skyldiga att informera bland annat polisen ifall de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd.

Förslaget har mötts av skarp kritik, och på söndagen arrangerades en demonstration av en rad fackförbund och organisationer i Fatbursparken i Stockholm.

"Inte mitt jobb"

Annons

En som valde att delta i demonstrationen var Karin Arvidson, grundskollärare i Älvsjö.

– Det här lagförslaget som regeringen vill lägga är galenskap. Det är inte mitt jobb att agera som gränspolis. Jag ska lära barn att läsa, skriva och räkna, säger hon.

Förslaget har beskrivits i Tidöavtalet och är nu under utredning. Ännu är det inte klart vilka yrkesgrupper som kommer att omfattas av en eventuell informationsplikt, men förslaget har hittills fått kritik av bland annat fackförbunden Sveriges lärare och Läkarförbundet.

Karin Arvidson säger att hon inte kommer följa lagen, ifall det blir så att lärare omfattas av den.

– Det skulle gå emot allt jag står för, säger hon.

100 000 personer

Regeringen, som anser att en anmälningsplikt skulle motverka det som beskrivs som ett "skuggsamhälle", bedömer att cirka 100 000 personer vistas olovligen i Sverige.

Jerker Hernbäck, som arbetar inom personlig assistans, anser att regeringen bekämpar skuggsamhället på fel sätt.

– För att bekämpa ett skuggsamhälle är det bättre att var öppen som land och hjälpa alla individer i landet. På det här sättet kommer de bara gömma sig ännu mer, säger han.

Fakta: Anmälningsplikt

Regeringen ger nu en redan pågående utredning i uppdrag att se över om kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och polisen när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd.

Utredaren ska också se över vilka konsekvenser det kan få om man inte följer anmälnings- eller informationsplikten. Undantag från den kan bli aktuella, till exempel inom sjukvården.

Ett delbetänkande ska presenteras i januari och slutbetänkandet i september nästa år.

Källa: Regeringskansliet

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons