Annons

Många hör av sig om oro för vaccinbiverkningar

Covidvaccinen väcker stor nyfikenhet i Sverige och allt fler hör av sig till Läkemedelsverket för att ställa frågor om biverkningar.
Vaccin • Publicerad 28 januari 2021
Läkemedelsupplysningen, en avdelning inom Läkemedelsverket, får frågor från allmänheten om vaccinen mot covid-19. Arkivbild.
Läkemedelsupplysningen, en avdelning inom Läkemedelsverket, får frågor från allmänheten om vaccinen mot covid-19. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Varje dag ringer runt 400 personer till Läkemedelsupplysningen för att ställa frågor om alla möjliga läkemedel, mediciner och vacciner. På senare tid har upplysningstjänsten, som är en del av Läkemedelsverket, lagt allt mer tid på att räta ut frågetecken kring vaccinen mot covid-19.

– Intresset är stort och vi märker att en stor del av frågorna handlar om covidvaccinen, säger Erik Stridh, enhetschef på Läkemedelsupplysningen.

Annons

Frågorna skiljer sig åt, men en stor andel går ändå att placera under ett tydligt tema: biverkningar. Läkemedelsverket följer löpande frågan och uppdaterar dagligen nya inrapporterade fall av misstänkta biverkningar. Flera medier har också därefter lyft frågan, vilket avspeglas bland personerna som hör av sig till Läkemedelsupplysningen.

– De har läst om biverkningar, är fundersamma och vill veta mer, säger Erik Stridh.

Inga orsakssamband

Läkemedelsverket rapporter handlar just om misstänkta biverkningar och symtomen har då alltså inte en konstaterad koppling till vaccinen.

En del av de inrapporterade symtomen klassas som "okända", vilket innebär att tidigare studier inte visat något samband mellan symtom och vaccin. Just denna kategori riskerar att bidra till onödig oro eftersom symtomen sannolikt orsakats av något annat än av vaccin, enligt Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket.

– Vi ser inga orsakssamband och vi ser inga indikationer på att det skulle finnas en koppling mellan vaccinen och de inrapporterade okända misstänkta biverkningarna, säger hon.

Svår bedömning

TT: Finns risken att all information motverkar målet att så många som möjligt ska vaccinera sig?

– Det är inte en helt lätt bedömning naturligtvis. Det finns människor som föredrar att få den här informationen och det finns de som inte gör det. Vi har gjort bedömningen att vi tror att alla i förlängningen tjänar på att vi möjliggör den här typen av presentation och transparens.

Hittills har ingen ny information framkommit som förändrar hur Läkemedelsverket ser på de godkända vaccinen.

– Vi gör fortfarande bedömningen att det går som förväntat.

Fakta: Tre vanligaste frågorna om vaccin och biverkningar

Läkemedelsverket har sammanställt tre av de vanligaste frågorna som Läkemedelsupplysningen får. Här besvaras de av Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket.

Fråga: Om man vaccinerar sig när man är gravid eller ammar ett barn, kommer då barnet drabbas av biverkningar?

Vi ser inga indikationer på att det skulle vara så. Det finns väldigt lite data, men flera studier pågår. Utifrån djurstudier finns inga indikationer på att det skulle ha negativ påverkan på graviditet eller foster. Vaccinatören behöver göra en individuell bedömning av gravida om nyttan överväger de möjliga riskerna med att vaccinera.

Fråga: En allvarlig biverkning av Pfizer/Biontech-vaccinet är akut ansiktsförlamning. Hur vanlig är den biverkningen, vad innebär det att den är allvarlig och är den permanent?

Den är bedömd som en sällsynt biverkning. I den kliniska studien och bland majoriteten av de inrapporterade fallen har tillståndet gått tillbaka, alternativt blivit betydligt bättre. Allvarlighetsbedömningen görs av rapportören och det är en bred definition, till exempel kan det ha varit att ansiktsförlamningen lett till sjukhusvård.

Fråga: Löper man större risk för biverkningar om man vaccinerar sig när man samtidigt tar andra läkemedel?

Det är inget som vi känner till i nuläget. Jag tycker att man ska prata med sin behandlande läkemedel om man har funderingar.

Fakta: Tre vanligaste frågorna om vaccin och biverkningar

Antal personer som blivit vaccinerade en eller två gånger, till och med 25 januari: Runt 192 700.

Antal personer där misstänkta biverkningar har rapporterats till och med 27 januari: 326 (Gällande vaccinen från Pfizer/Biontech och Moderna).

Källa: Folkhälsomyndigheten, Läkemedelsverket

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons