Annons

Många britter missnöjda med brexit

En majoritet av britterna tycker att brexit gjort mer skada än nytta för landet, visar en undersökning. Nästan sex av tio anser också att premiärminister Boris Johnson ljugit om fördelarna med att lämna EU inför brexitomröstningen.
Storbritannien • Publicerad 1 januari 2022
Brexitsupportrar firar i London efter att Storbritannien officiellt lämnat EU. Arkivbild
Brexitsupportrar firar i London efter att Storbritannien officiellt lämnat EU. ArkivbildFoto: Jonathan Brady/AP/TT

Det är den brittiska tidningen The Independent som ligger bakom undersökningen som publiceras på nyårsdagen, ett år efter att Storbritannien lämnade EU:s tullunion och inre marknad.

Den visar att 38 procent av britterna anser att följderna av brexit varit skadliga för landet medan 27 procent uppger att utträdet ur unionen har lett till förbättringar. Många tycker också att det inte har blivit någon skillnad.

Majoritet: Boris ljög

Annons

Närmare sex av tio, 57 procent, anser dessutom att premiärminister Boris Johnson ljög för dem om vad brexit skulle innebära inför folkomröstningen om EU-medlemskapet 2016.

Den konservative tidigare vice premiärministern och brexitmotståndaren Michael Heseltine anser att undersökningen återspeglar en ökande insikt bland de brittiska väljarna om att de har blivit vilseledda.

– Brexitkampanjen baserades på en rad känslomässiga fördomar som skapade en sinnesstämning av nationell frustration, säger han till tidningen.

Ny folkomröstning

En knapp majoritet, 51 procent, av deltagarna i undersökningen uppger att de vill ha en folkomröstning om att gå med i EU igen, varav 39 procent uppger att den borde ske inom de närmaste fem åren. Bara 32 procent uppger att frågan om medlemskap aldrig borde komma upp igen.

Yngre britter är betydligt mer positiva till att återigen träda in i EU. Bara bland dem som är över 55 år är majoriteten emot ett EU-medlemskap.

Undersökningen omfattar drygt 2 000 britter och genomfördes 10–12 december.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons