Annons

Manar till samarbete i kampen mot plasten

Plast är ett växande problem som världen ska bekämpa gemensamt. Förhoppningen är att få draghjälp från näringsliv och civilsamhälle, som har bjudits in till samtal i Stockholm.
Miljö • Publicerad 1 juni 2022
Plast är ett stort problem i världen. Arkivbild.
Plast är ett stort problem i världen. Arkivbild.Foto: Darko Vojinovic/AP/TT
Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll och Monica Medina vid det amerikanska utrikesdepartementet.
Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll och Monica Medina vid det amerikanska utrikesdepartementet.Foto: Marcus Gustafsson/ TT

Mikroplast har tagit sig ända upp till toppen av Mount Everest, en plastpåse har hittats längst ned i Marianergravens djup och om mindre än 30 år kan det finnas mer plast än fisk i haven, varnar FN. Samtidigt pekar produktionen och konsumtionen av plast, som uteslutande tillverkas av fossila råvaror, stadigt uppåt.

Men förhoppningen är att ett globalt rättsligt bindande avtal ska bekämpa plastföroreningarna genom att förebygga och minska nedskräpning och mikroplaster. Det är den viktigaste överenskommelsen för miljön som har gjorts sedan Parisavtalet, sade FN:s miljöchef Inger Andersen efter det att världens länder i våras enades om att inleda förhandlingar senare i år.

Ska förhandlas

Annons

Ännu finns inga detaljer om vad avtalet ska innehålla, däremot finns ett ramverk som sträcker sig över plastprodukternas hela livscykel – från hur de produceras till hur de hanteras när de slängs.

Förhandlingarna är tänkta att gå i mål 2024 och för att hålla diskussionen levande har Sverige och USA bjudit in andra länder, civilsamhälle och näringsliv till ett rundabordssamtal som ska kretsa kring hur finansieringen kan se ut för att lösa plastproblemet.

– Plastföroreningar är ett globalt och gränsöverskridande problem. Medan vi förhandlar det rättsligt bindande verktyget måste vi fortsätta att agera här och nu för att förhindra att plastföroreningarna ökar, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) på väg in till mötet som sker dagen innan FN:s miljökonferens Stockholm +50 drar i gång.

"Trötta på plast"

För att komma till rätta med problemet måste alla vara med på tåget, understryker Monica Medina vid det amerikanska utrikesdepartementet. USA ska bidra med närmare 7 miljoner dollar, motsvarande omkring 69 miljoner kronor, till utvecklingsländer som vill ta fram nationella handlingsplaner i plastkampen.

– Det krävs globala åtgärder för att få stopp på gisslet med plastföroreningar. Jag är säker på att vi alla har tröttnat på plast, säger Medina.

– Beslutsförfattare måste engagera sig. Alla måste vara med för att hitta innovativa lösningar, i synnerhet vad gäller finansiering som går i linje med målen för hållbar utveckling.

Fakta: Plastutsläpp i världen

Produktionen av plast ökar i snabbare takt än något annat material i världen. De länder som producerar mest plast är Kina och USA.

Den årliga plastkonsumtionen beräknas öka från dagens omkring 300 miljoner ton till 600 miljoner ton år 2040.

Bara omkring tio procent av all plast återvinns, resten hamnar på soptippen eller i havet. Elva ton plast dumpas i havet varje år.

Enligt Världsnaturfonden (WWF) kan det i den här takten finnas mer plast än fisk i haven år 2050.

Källa: FN, WWF

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons