Man åtalas för att ha spridit hemliga uppgifter
– Om de här uppgifterna kommer en främmande makt tillhanda, då skulle det innebära men för Sveriges säkerhet. Det handlar om en kartläggning och en sammanställning av uppgifter, säger åklagare Lars Hedvall till TT.
Mannen, som är svensk medborgare, har enligt åtalet innehaft och spridit information om "ett stort antal försvarsanläggningar".
Det finns dock inget som tyder på att han skulle ha delat med sig av uppgifterna till främmande makt. I stället ska de ha publicerats på forum på nätet.
"Väldigt stort intresse"
TT: Vad har ni för uppfattning om hans motiv?
– Det enda jag kan säga är att det är en person som har haft ett väldigt stort intresse för de här anläggningarna, ett intresse som han har delat med flera andra på det här nätforumet, säger Lars Hedvall.
TT: Hur har han kommit över de här uppgifterna?
– Det finns vissa tecken på att han anskaffat uppgifterna när han varit ute i naturen, men det ligger nu så långt tillbaka i tiden att det är preskriberat. Utöver det vill jag egentligen inte gå in på den processen för det blir svårt med hänsyn till försvarssekretessen.
Förnekar brott
TT: Hur fick ni upp ögonen för det här?
– Det finns ett stort antal ärenden som gäller just det här nätforumet. Och det är genom detta som man kommer förfarandet på spåren.
52-åringen är inte frihetsberövad och har heller inte varit det medan utredningens pågått.
– Det har inte funnits skäl för den typen av åtgärder, säger Lars Hedvall.
Mannen nekar till brott, säger hans försvarsadvokat Anton Strand till TT.
Fakta: Brott mot rikets säkerhet
Brotten spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift faller under det som kallas brott mot Sveriges säkerhet.
Spioneri är enligt lagen att med avsikt komma över, föra vidare eller röja hemligheter – till exempel försvarsangelägenheter – för främmande makt. Uppgifterna, "vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet", behöver inte vara riktiga.
Straffet för spioneri av normalgraden är högst sex års fängelse, medan grovt spioneri ger fängelse på mellan fyra och arton år eller livstid.
Om avsikt att hjälpa främmande makt saknas är brottet i stället obehörig befattning med hemlig uppgift.
Straffskalan för sådan obehörig befattning av normalgraden går från böter till fängelse i som mest två år. För grovt brott är maxstraffet fyra år.
Man kan också dömas för vårdslöshet med hemlig uppgift, om brottet har skett genom grov oaktsamhet.
Källa: Paragraf 5–9, kapitel 9 i brottsbalken, Svensk författningssamling