Annons

Tre åtalas för sexövergrepp mot unga flickor

Tre män åtalas för en rad grova sexbrott mot unga flickor, bland annat via nätet.
Totalt har minst åtta unga flickor utsatts.
Brott • Publicerad 15 januari 2021
Tre män åtalas för flera grova övergrepp mot barn, bland annat via nätet. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB

Mannen från Västsverige misstänks ha lurat unga flickor att fotografera och filma sig själva när de utförde olika sexuella handlingar.

Han har sedan hotat att sprida och i vissa fall även spridit materialet vidare för att få flickorna att skicka fler bilder.

Annons

Nu åtalas mannen, som är i 40-årsåldern, samt två yngre män för bland annat grov våldtäkt respektive våldtäkt mot två av flickorna.

Huvudmannen misstänks alternativt för anstiftan till våldtäkterna, eftersom han hotat flickorna så att de gått med på att träffa de båda andra männen.

Enligt åtalet instruerade mannen inför mötena också om vilka sexuella handlingar som skulle genomföras och att allt skulle dokumenteras och skickas till honom.

Bland de andra åtalspunkterna finns till exempel grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och grovt olaga tvång.

Åtalet vid Vänersborgs tingsrätt omfattar åtta flickor i åldrarna 11–17 år på olika platser i Sverige. I utredningsmaterialet finns dock ytterligare barn som inte är identifierade.

"Det finns fler flickor i det beslagtagna materialet som inte är identifierade. Vi har lagt mycket tid på identifieringen för att få flickornas berättelser. En av svårigheterna i den här typen av utredningar är att lyckas få fram vilka målsägandena är", säger Eva Johnsson, vice chefsåklagare vid åklagarkammaren i Uddevalla, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons