Annons

Beskedet: Publik stoppas från Svenska cupen

Regeringen följer Folkhälsomyndighetens uppmaning för att undvika spridning av coronaviruset.
Därmed stoppas publik från bland annat Svenska cup-matcherna i helgen och landskampen mot Ryssland på Friends.
Idrott • Publicerad 11 mars 2020
Svenska cupens kvartsfinaler kommer att spelas utan publik, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Arkivbild.
Svenska cupens kvartsfinaler kommer att spelas utan publik, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Arkivbild.Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Kort efter att Folkhälsomyndigheten presenterat förslaget till regeringen kom beskedet: Regeringen följer uppmaningen om begränsade sammankomster, vilket betyder att "sammankomster med mer än 500 personer inte får hållas". Beslutet gäller tills vidare och börjar gälla i morgon, torsdag.

På en presskonferens sade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) att beslutet om att förbjuda större sammankomster är unikt i Sverige.

Annons

– Ingen svensk regering har någonsin använt den här möjligheten tidigare, sade Johansson, och underströk att den som bryter mot förbudet riskerar böter eller fängelse i upp till sex månader.

– Regeringen är också framöver redo att fatta de beslut som krävs för att få stopp på smittspridningen, sade statsminister Stefan Löfven (S).

Fastställandet innebär att svenska sportevenemang kommer att påverkas.

Häcken utan publik

Svenska cup-kvartsfinalerna Häcken–Elfsborg, Mjällby–Falkenberg (båda lördag), Hammarby–IFK Göteborg och Malmö FF–AIK (båda söndag) kommer att spelas utan publik, det bekräftar Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Det blir tomma läktare även i herrlandslagsets landskamp mot Ryssland på Friends arena den 28 mars.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson uppger för TT att man har kallat till ett möte på torsdagen med flera av idrottsförbunden, däribland fotbolls- och ishockeyförbundet, för att diskutera vilka riktlinjer som ska gälla framöver.

– Man kan kalla det krismöte, men också koordineringsmöte.

"Inte bra alls"

TT: Hur illa är det här?

– Det är inte bra alls, men vi kan inte föra resonemang som innebär att man tar risker, säger Eriksson.

I en intervju med Expressen säger Eriksson att man i den rådande situationen ändå får ha förståelse för evenemang som sker på onsdagskvällen (slutspelsserien i hockeyallsvenskan), att dessa matcher kan få spelas inför publik.

– Det är definitivt lagligt såtillvida att det inte finns något regeringsbeslut. Det kommer gissningsvis under kvällen, men man får ha en viss förståelse att det inte är särskilt lätt att med några timmars varsel lösa det här, säger han till tidningen.

Samma gällde onsdagskvällens första SM-final i damhockeyligan SDHL, mellan Luleå och HV71. Däremot kommer resterande matcher att spelas utan publik, "tills annat beslutats", skriver SDHL:s kommersiella chef Angelica Lindeberg i ett meddelande till TT.

Anders Wallin/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons