Malariavaccin godkänt i Ghana
Ghana är först ut i världen att godkänna det nya vaccinet, som ges till barn från fem månader till 36 månaders ålder, den grupp som löper störst risk att avlida i malaria.
Universitetet hoppas att det här är det första avgörande steget för att vaccinet ska bli tillgängligt på bred front för afrikanska barn.
Professor Adrian Hill beskriver beskedet som kulmen på ett 30 år långt arbete vid universitetet med att ta fram och ett "högeffektivt vaccin som kan tillverkas i en relevant skala för de länder som behöver det mest".
Vaccinet har visar lovande resultat i kliniska studier bland små barn, med ett ett skydd på 77 procent mot sjukdomen, som varje år kräver drygt 600 000 människoliv, varav de flesta är barn.
Läkemedelsjätten GSK fick ett annat malariavaccin rekommenderat av världshälsoorganisationen WHO förra året, som getts till en miljon barn. Men det vaccinet har en skyddsgrad på 60 procent, och sjunker betydligt över tid trots boosterdos.
Svårigheten att utveckla ett effektivt vaccin mot malaria beror bland annat på att malariaparasiten genomgår flera stadier under sin livscykel. Parasiten förändras därför när den kommer in i människokroppen. Vid utvecklingen av ett vaccin mot malaria måste forskarna bestämma vilken del av parasitens livscykel vaccinet ska rikta sig mot.