Annons

Malariamyggan söker värme

Vetenskap • Publicerad 9 februari 2020
Myggor som sprider malaria använder sig troligtvis av en slags värmesökare. Arkivbild.Foto: Sang Tan/AP/TT

Malariamyggor verkar använda sig av en slags värmesökare. Det visar en ny studie av en amerikansk forskargrupp som har publicerats i tidskriften Science , rapporterar Vetenskapsradion.

Forskarna har upptäckt att temperaturskillnader har stor betydelse för myggans orientering på korta avstånd från människor.

Annons

I ett labb lyckades forskarna stänga av värmereceptorn hos myggorna genom att manipulera den styrande genen, vilket minskade deras värmesökande förmåga med omkring två tredjedelar.

Anders Björkman, professor i infektionssjukdomar vid Karolinska Institutet, säger till Vetenskapsradion att han gärna hade sett en högre effekt, men är samtidigt positiv:

– Jag tror att det är en pusselbit i hur vi angriper myggan för att hindra dess kontakt med människan och malariaparasiten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons