Annons

Peter Madsen om mordet: "Allt är mitt fel"

Livstidsdömde Peter Madsen nekade sig igenom två rättegångar, men gör nu för första gången en form av erkännande.
I en tv-dokumentär får han frågan om det var han som mördade Kim Wall.
Danmark • Publicerad 9 september 2020
Journalisten Kim Wall. Arkivbild
Journalisten Kim Wall. ArkivbildFoto: Pontus Höök/TT
Danska polisens kriminaltekniker vid en undersökning av Peter Madsens ubåt i augusti 2017.
Danska polisens kriminaltekniker vid en undersökning av Peter Madsens ubåt i augusti 2017.Foto: Johan Nilsson/TT

Men han berättar inte hur det gick till.

– Jag vet inte vad det var konkret som gjorde, specifikt och fysiologiskt, att Kim dog, säger han.

Annons

Erkännandet görs i det första avsnittet av tv-programserien "De hemmelige optagelser med Peter Madsen" för vilken journalisten Kristian Linnemann gjort sammanlagt över 20 timmars telefonintervjuer med Madsen, skriver Ekstrabladet.

Madsen uttrycker det som att Kim Wall fick en "landmina" att explodera. På Linnemanns fråga om hennes frågor "fått honom så triggad att han till slut slår ihjäl henne" svarar Madsen "ja".

"Jag begick brottet"

– Det är mitt fel att hon dog. Och det är mitt fel, för att jag begick brottet. Allt är mitt fel, säger Madsen i serien, enligt Ekstrabladet.

Kim Wall var journalist och skulle skriva ett reportage om den danska rymdkapplöpningen. Den 10 augusti 2017 följde hon med ubåtsbyggaren och raketutvecklaren Peter Madsen på hans ubåt UC3 Nautilus.

Under rättegångarna hävdade Peter Madsen att Kim Wall dött genom en olycka ombord på ubåten. Han nekade till mord, men erkände att han styckat Wall och sänkt kroppsdelarna i havet.

Livstids fängelse

Polisutredningen visade att Madsen före dådet bjudit in flera kvinnor att åka med i ubåten.

– Det är inget planerat mord på Kim Wall, men däremot på nästa kvinna som kommer med ombord, sade specialåklagare Jakob Buch-Jepsen under rättegången i Köpenhamns byret (tingsrätt).

Madsen dömdes 2018 av Köpenhamns byret till livstids fängelse för mord. Byretten motiverade påföljden med att det rörde sig om ett cyniskt och planerat sexuellt övergrepp och mord av en särskilt brutal karaktär på en slumpmässigt utvald kvinna, som i sitt yrke som journalist tackat ja till en ubåtsfärd.

Domen fastställdes sedan av Østre landsret (hovrätt).

Fakta: Kim Wall

Kim Wall var en svensk frilansjournalist, född 1987 i Trelleborgstrakten.

Hon studerade bland annat journalistik och internationella relationer på Columbia University i New York. Hon läste även vid London School of Economics and Political Science.

Wall arbetade för flera internationella tidningar som brittiska The Guardian, amerikanska The New York Times och The South China Morning Post i Hongkong.

Wall rapporterade från exempelvis Sri Lanka och om turismen i jordbävningsdrabbade Haiti. Kim Walls reportage om klimatförändringar och kärnvapenprov på Marshallöarna har prisbelönats.

Kim Wall hittades död i augusti 2017.

Danske ubåtsbyggaren Peter Madsen dömdes av Köpenhamns byret (tingsrätt) till livstids fängelse för mord. Påföljden överklagades till landsretten (hovrätten), som fastställde livstidsstraffet i september 2018.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons