Annons

Macrons "separatisttal" väcker vrede i Turkiet

Turkiet är ett av de muslimskt dominerade länder som reagerar kritiskt mot det tal som Frankrikes president Emmanuel Macron höll nyligen om "islamistisk separatism".
Turkiet/Frankrike • Publicerad 4 oktober 2020
Frankrikes president Emmanuel Macron höll i fredags ett linjetal där han förklarade att "islamistisk separatism" måste bekämpas. Talet har väckt vrede i bland annat Turkiet.
Frankrikes president Emmanuel Macron höll i fredags ett linjetal där han förklarade att "islamistisk separatism" måste bekämpas. Talet har väckt vrede i bland annat Turkiet.Foto: Ludovic Marin/AP/TT

I talet, där den franske presidenten konstaterar att "Islam i dag är en religion i kris i hela världen", meddelade Macron att ett paket med lagar som stärker befintlig lagstiftning om att Frankrike är ett sekulärt land ska läggas fram i december.

– Vi måste bekämpa islamistisk separatism. Det är problematiskt med en ideologi som kräver att dess lagar ska stå över republikens, sade Macron och förklarade att en del i de nya insatserna syftar till nolltolerans mot att religiösa extremister undervisar i skolor och moskéer.

"Eldar på rasism"

Annons

"Vi anser att tankesättet bakom detta lagförslag kommer att leda till svåra konsekvenser – snarare än att lösa Frankrikes problem" meddelade det turkiska utrikesdepartementet i ett syrligt uttalande på söndagen.

Turkiska UD uttryckte samtidigt oro för att de av Macron föreslagna åtgärderna skulle elda på växande främlingsfientlighet, rasism och islamofobi i Europa.

Även i Egypten luftades vrede mot Macrons tall på söndagen. Från Al-Azhar-universitetet, som är en av den sunnimuslimska världens mest inflytelserika institutioner, kom ett uttalande där talet stämplades som "hatiskt" och "rasistiskt".

Knivattacken i Paris

Lagförslaget som Macron och den franska regeringen avser lägga fram har varit på gång en längre tid, men fick ökad aktualitet efter knivdådet den 25 september utanför satirtidningen Charlie Hebdos tidigare lokaler i Paris. Två personer skadades allvarligt i dådet – och den misstänkte gärningsmannens motiv ska ha varit att Charlie Hebdo åter publicerat de så kallade Mohammedkarikatyrerna.

En attack mot Charlie Hebdo i januari 2015 krävde tolv liv. En rättegång om det dådet har den senaste tiden pågått i Paris.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons