Annons

Kidnappade Pétronin tillbaka i Frankrike

Fyra personer som har hållits som gisslan i Mali har släppts. Den franska biståndsarbetaren Sophie Pétronin har fått flyga hem.
Frankrike/Mali • Publicerad 9 oktober 2020
Sophie Pétronin möter Malis interrimpresident Bah N'Daw sedan hon släppts och flugits till Malis huvudstad Bamako.
Sophie Pétronin möter Malis interrimpresident Bah N'Daw sedan hon släppts och flugits till Malis huvudstad Bamako.Foto: Malis presidentkansli/AP/TT
Frankrikes president Emmanuel Macron möter Sophie Pétronin på flygplatsen Villacoublay utanför Paris.
Frankrikes president Emmanuel Macron möter Sophie Pétronin på flygplatsen Villacoublay utanför Paris.Foto: Gonzalo Fuentes/AP/TT

President Emmanuel Macron väntade på flygplatsen när biståndsarbetaren Sophie Pétronin, 75 år, gick ned för flygplanstrappan från militärflyget som fört henne hem från Mali.

Familjemedlemmar väntade sedan för att krama om henne.

Annons

Återföreningen kom sedan den maliske politikern och före detta finansministern Soumaila Cisse, två italienska medborgare samt Sophie Pétronin släppts fria av en islamistisk extremistgrupp som hållit de fyra i fångenskap i Mali under lång tid.

Pétronin kidnappades i ökenstaden Gao i norra Mali 2016. Hennes insatser där rörde föräldralösa barn och unga drabbade av undernäring.

– Det var en svår period, men den är över, säger Soumaila Cisse om tiden i fångenskap.

Frisläppandet skedde efter rapporter de senaste dagarna om att myndigheter i Mali släppt över 100 jihadister i vad som tros vara en fångutväxling med extremisterna. Malis regering är förtegna om vad som har föregått frisläppandet, men en gisslanförhandlare uppger anonymt att förhandlingarna har varit svåra ända till slutet.

Efter frisläppandet skrev Macron på Twitter: "Jag pratade just i telefon med Sophie Pétronin. Vilken glädje att höra hennes röst och bara veta att hon nu är säker!"

De två italienarna, Nicola Chiacchio och Pier Luigi Macca, fördes bort 2018 respektive 2019.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons