Annons

M föreslår nytt jobbskatteavdrag

Moderaterna säger nej till de flesta av regeringens skattesänkningar och vill i stället sänka bolagsskatten och införa ett nytt jobbskatteavdrag.
Partiet säger också nej till att försöka stoppa sänkningen av arbetsgivaravgifter för unga tillsammans med Vänsterpartiet.
Politik • Publicerad 6 oktober 2020
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomisk-politiska talespersonen Elisabeth Svantesson presenterar partiets alternativ till statsbudget.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomisk-politiska talespersonen Elisabeth Svantesson presenterar partiets alternativ till statsbudget.Foto: Amir Nabizadeh/TT

Moderaterna säger sig vilja sänka arbetslösheten och bekämpa kriminaliteten i sitt alternativ till statsbudget.

– Vi hade med oss problemen in i krisen. Det är inte en effekt av coronakrisen, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Annons

Ett av förslagen i budgetförslaget är ett nytt jobbskatteavdrag på 24 miljarder kronor. Enligt M sänker det marginalskatten för alla som tjänar upp till 32 000 kronor i månaden och skulle ge en person med medelinkomst 500 kronor mer i plånboken.

Sänkt bolagsskatt

Ett annat förslag är att permanent sänka bolagsskatten för en kostnad på 5,9 miljarder kronor 2021.

För att finansiera skattesänkningarna säger M bland annat nej till många av regeringens, Centerpartiets och Liberalernas skatteförslag, däribland den sänkta arbetsgivaravgiften för unga.

Även Vänsterpartiet vill stoppa den skattesänkningen, men vill de få med sig Moderaterna måste de 9 miljarderna som förslaget kostar, användas till andra skattesänkningar.

– Jag ser små förutsättningar för att vi ska komma överens om det, säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Stopp för skattehöjningar

Moderaterna vill även införa ett skattehöjarstopp, som innebär att kommuner och regioner som höjer skatten under krisen går miste om hälften av de tillkommande statsbidragen.

– Är det något som påverkar konjunkturen negativt, så är det skattehöjningar. Det är inte de som är lösningen för att stärka välfärden, säger Svantesson.

Moderaterna vill också strama upp a-kassan och säger därför nej till regeringens och samarbetspartiernas förslag om att förlänga höjningen av a-kassan och vill att den ska vara en tydlig omställningsförsäkring.

Krisbuffert

Andra förslag är att införa ett bidragstak som innebär att bidrag aldrig kan bli högre än lönen från att jobba, ge mer pengar till rättsväsendet och genomföra förändringar i kriminalpolitiken som att införa dubbla straff för gängkriminella, visitationszoner och att göra det straffbart att vara medlem i kriminella gäng.

Moderaternas budgetförslag är på runt 20 miljarder kronor mindre än regeringens budgetproposition. Det ska vara en krisbuffert som kan användas för att snabbt stötta jobb och välfärd om krisen förvärras.

Annons

Rättad: I en tidigare version av denna text fanns felaktig information om vilka som enligt förslaget riskerar dubbla straff.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons