Annons

M: Pausa KPI-indexering på bensin

Moderaterna vill 2023 pausa den automatiska uppräkningen av bensin- och dieselskatten som baseras på konsumentprisindex, KPI.
Politik • Publicerad 2 augusti 2022
Niklas Wykman (M) skattepolitisk talesperson för Moderaterna. Arkivbild.
Niklas Wykman (M) skattepolitisk talesperson för Moderaterna. Arkivbild.Foto: Chris Anderson/TT

Orsaken är att den höga inflationen i år väntas få stort genomslag i KPI.

– Att ta med sig hela detta års prisrusning in i nästa år, det blir väldigt dyrt och det blir ännu dyrare för de som är beroende av bilen, säger Niklas Wykman, skattepolitisk talesperson för Moderaterna.

Annons

Enligt honom innebär M:s förslag att en vanlig familj slipper 500 till 1000 kronor i skattehöjning på helåret.

Sedan tidigare vill M ta bort BNP-indexeringen på bensin och diesel permanent. Den innebär en automatisk uppräkning av koldioxid- och energiskatten på bensin och diesel med två procent per år. Den uppräkningen är för närvarande pausad för 2022.

TT: Varför vill inte M även ta bort KPI-indexeringen på bensin- och dieselskatten permanent?

– Under normala år med normal inflation och prisutveckling, då är det naturligt att den följer med prisutvecklingen, säger Wykman.

– Men ett år där vi haft väldigt hög inflation och vi redan har ett väldigt ansträngt läge för hushåll och företag som är beroende av bilen, då är det rimligt att ta paus ett år.

Att pausa KPI-indexeringen 2023 är ett vallöfte från M, enligt Wykman.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons