Annons

L: Förslaget bryter inte mot januariavtalet

Regeringens migrationsförslag om en ny humanitär skyddsgrund är enligt Liberalerna inte ett brott mot januariavtalet.
Men kritiken är hård. M och KD ser förslaget som en amnesti för de ensamkommande ungdomar som omfattas av gymnasielagen. SD tänker gå till val 2022 på att riva upp lagen om den blir av.
Politik • Publicerad 8 april 2021
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Arkivbild.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Striden bland januaripartierna om den heta migrationsfrågan ser ut att vara över för tillfället.

Nyamko Sabuni tycker inte att regeringens förslag om ny humanitär skyddsgrund, en nödventil för vissa personer som anses sakna skyddsskäl, bryter mot januariavtalet.

Annons

– Nej, det som skulle bryta mot januariavtalet skulle vara om det hade varit kostnadsdrivande politik, om vi redan i höst hade behövt avsätta pengar för att hantera det.

Hon välkomnar att människor som befinner sig i landet illegalt inte omfattas av skyddsgrunden. Men många andra delar är grumliga och kommer inte att få L:s stöd i riksdagen.

Enligt regeringen ska ensamkommande som fått stanna på grund av gymnasiestudier omfattas av skyddsgrunden. Även de med laga kraftvunna utvisningsbeslut ska kunna få en prövning.

– Det är ett haveri som Socialdemokraterna har mycket att skämmas för, säger Nyamko Sabuni.

"De facto amnesti"

Även Moderaterna och Kristdemokraterna är kritiska.

– Det blir alltså de facto en amnesti för gymnasieungdomarna, säger M:s migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) säger att Moderaterna ljuger som kallar det en amnesti.

"Och det förstår alla som vet hur förslaget är utformat. Det är ovärdigt ett parti som gör anspråk på regeringsmakten.”

Maria Malmer Stenergard säger att hon är kritisk till helheten.

– Nu får vi svart på vitt att socialdemokraterna och regeringen vill öka invandringen till Sverige när vi skulle behöva en kraftigt minskad invandring under lång tid framöver.

Nordiska nivåer

Annons

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är inte oväntat kritisk.

– Det här är inte en långsiktigt hållbar migrationspolitik. Vi kommer att gå till val på att riva upp det här så fort som möjligt, säger Åkesson till TT.

Självklart kommer SD att försöka få till ändringar i riksdagen. Men Åkesson ser inte möjligheterna till framgång som särskilt stora mer än i enstaka delar. Dessutom skulle effekten av att stoppa förslaget i riksdagen kunna bli en återgång till reglerna som gällde före flyktingkrisen, en mer generös lagstiftning än den som blir fallet med det som nu läggs fram.

Vänsterpartiets Christina Höj Larsen, migrationspolitisk talesperson, är också kritisk – men åt andra hållet. Lagförslaget permanentar något som skulle vara ett tillfällig lag.

– Det är en lag som splittrat familjer, skapat otrygghet och lidande under flera år nu.

Hon kallar förslaget både sorgligt och svajigt och förstår inte hur det ska gå igenom riksdagen. Tillfälliga uppehållstillstånd gör Sverige ett sämre land att leva i, anser Höj Larsen. Hon tycker att regeringen anpassar sin politik efter M och SD.

– Och det hjälper ingenting för Moderaterna verkar ju inte vilja komma överens med regeringen om de här frågorna, utan de flyttar sig hela tiden högerut tillsammans med Sverigedemokraterna.

Positiv till språkkrav

Maria Malmer Stenergard är i grunden positiv till det språk- och samhällskunskapskrav som föreslås men kritisk till att frågan skjuts upp.

– Det ser vi väldigt allvarligt på. Ska vi ha en möjlighet för människor att integreras här är språket A och O.

Moderaterna välkomnar tillfälliga uppehållstillstånd och försörjningskrav för anhöriga som huvudregel i lagstiftningen, men är kritiska till undantagen. Därför är det oklart vilka delar de kommer att stötta i riksdagen.

– Varje del som leder till minskad invandring kommer vi självklart medverka till att det blir ny lag. Men i övriga delar kommer vi göra allt vi kan för att förändra så det leder till en minskad invandring.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons