Annons

Lyxvin sålde slut direkt

När rödvinet Château Pétrus gick att boka på Systembolagets hemsida gick samtliga flaskor åt på minuter – trots ett pris på 33 500 kronor styck. Men även om det kan verka dyrt är det faktiskt under marknadspriset.
Ekonomi • Publicerad 6 februari 2020
En än mer exklusiv årgång av Château Pétrus än den artikeln handlar om, 1950. Arkivbild från en vinauktion i Norge.
En än mer exklusiv årgång av Château Pétrus än den artikeln handlar om, 1950. Arkivbild från en vinauktion i Norge.Foto: Berit Roald/NTB/TT

Det var totalt 24 stycken flaskor av Château Pétrus, årgång 2015, som Systembolaget köpt in och lade ut för bokning. Med ett styckpris på 33 500 kronor gick de åt direkt.

– Vi har valt att webblansera drycker som finns i väldigt begränsad omfattning, eftersom vi vill att alla kunder ska ha lika stor chans att få tag på ett exemplar oavsett var man bor. De mest åtråvärda flaskorna har en rykande åtgång, intresset är stort, säger Systembolagets presschef Lennart Agén.

Annons

Priset per flaska sticker verkligen ut – men är långt ifrån något rekord för Systembolaget. Det sattes i mars förra året, då en låda med Bourgognevinet La Tâche från 1996 såldes för 638 400 kronor.

Dyrare i nätbutiker

I många fall blir dock priset på dyrgriparna lägre i Sverige än i andra länder. Jämför man vad en flaska Château Pétrus från 2015 kostar i utländska nätbutiker är det åtminstone några tusenlappar högre än de 33 500 kronor som svenska kunder fick betala.

– Vi jobbar inte utifrån marknadspriser utan vår marginal är lika stor – runt 11-12 procent – oavsett vara. Därför blir väldigt exklusiva och dyra varor förhållandevis billiga i Sverige, eftersom den stora delen av priset utgörs av alkoholskatten, och den blir förhållandevis lägre om flaskan är dyrare, säger Lennart Agén.

Den här skillnaden gör att vissa försöker tjäna pengar på att köpa upp rariteter via Systembolagets och sedan sälja de vidare till ett högre pris. För att försvåra detta – och ge fler en chans att köpa en exklusiv flaska – begränsas hur många flaskor samma person kan boka.

Förbjudet att sälja vidare

Att försöka göra sig en hacka på att köpa och sälja vin och sprit är inget att rekommendera, enligt Lennart Agén.

– Förhoppningsvis njuter kunden av flaskan tillsammans med goda vänner, eftersom det är förbjudet att själv sälja vidare. Vill man sälja flaskan lagligt går det att göra via Systembolagets auktioner, säger han.

Château Pétrus är ett rödvin på druvan Merlot, som kommer från appellationen Pomerol i vinregionen Bordeaux i södra Frankrike.

Henning Eklund/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons