Lustfyllt och poetiskt med broderi

Kalmar konstmuseum: Stygn. Fritt broderi. Till och med den 6 januari 2004.
Nyheter • Publicerad 15 november 2003
Elsa Agéeli.
Foto: Lars Johansson
Elsa Agéeli. Foto: Lars JohanssonFoto: 
Det har tagit Frida Breife 275 timmar och 18 minuter att brodera sin Flickan på isen.
Det har tagit Frida Breife 275 timmar och 18 minuter att brodera sin Flickan på isen.Foto: 
Lena Lundgren: Flygväst.
Lena Lundgren: Flygväst.Foto: 

Elsa Agélii slutade att vara snäll och anpasslig för snart trettio år sedan. Då började hon brodera. Stora kraftfulla och debatterande broderier. Inlägg i den tidens kvinno- och rovdriftsdebatt. Hon är en lustfylld brodös som skapat ett stort intresse över hela landet för broderiet. I dag har Täcklebo Broderiakademi som Elsa Agélii grundade för tio år sedan, 600 medlemmar. Professionella textilkonstnärer och lustfyllda fritidsbrodöser. Oftast kvinnor förstås som ofta när gäller textil.

Så också på Kalmar konstmuseum. 25 kvinnor ställer ut. Elsa Agélii i spetsen för Täcklebo Broderiakademis stipendiat Frida Breife och 23 medlemmar ur den livaktiga lokalgruppen i Kalmar och på Öland.

- Broderi hamnar inte ofta på museum, säger en glad Elsa Agélii som också kan glädja sig åt att unga konstnärer ägnar sig åt broderi idag. Nyligen kunde hon överlämna 3 000 kronor, en femkrona från varje Broderiakademimedlem, till Frida Breife från Albrunna på Öland som i våras utexaminerades från Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg.

Utställningen på Kalmar konstmuseum sprakar av lust. I fonden Elsa Agéliis stora Mellan träden, inlånad från Röhsska museet

i Göteborg, ett myller av växter, flygfän och tillfälliga lustigheter. Där invid en grupp målningar och snabba broderiskisser från heta dagar i Marocko. Tillfällighetsbilder där Elsa Agélii broderar utifrån ett målat tygtryck som hon förvandlar och fördjupar med stygnen. Mitt i detta två kraftfulla broderier. Bestämda och långa stygn, hett rött och orangerött, skuggan av ett blad, skuggan av ett fönster, allt broderat på gamla infärgade kaffesäckar. Hon brukar och återbrukar. Mjölsäckar, kapsyler, vackra glasbitar och papperstryck. Allt laddat med förgängelsens och Elsa Agéliis egen tid. Att brodera är en långsamhetens handling.

De tjugotre lustbrodöserna rör sig över vida fält. Från klänningar över kuddar till naturstudier. Lena Lundgren har broderat sin flygväst med de nära och kära närmast hjärtat, Ulla Arvidsson visar en svit strama grafiskt tydlig porträtt med en enda röd fläck, Lisbeth Andersson härligt prunkande trädgårdar i tät och färgrik söm, Ann-Charlotte Ohlssons värmande pulsmuddar med folkkonststuk och tovade kuddar och Siv Stenmalm en hel svit fria kompositioner i applikation och söm.

Stipendiaten Frida Breife som studerat Tillämpad konst med inriktning mot textil, arbetar i spaltet mellan textil och konst. På ett mörkgrått tyg med vita prickar har hon med tusentals små stygn fångat den bortglidande bilden av sitt eget femåriga jag på skridskor på Triberga mosse. 20 914 prickar bildar skuggan av den lilla flickan. Ett verk fyllt av poesi och spänning, en handling där handens rörelse och tid som gått fördjupar upplevelsen av bilden.

GUNILLA PETRI

gunilla.petri@barometern.se

Gunilla Petri
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.