GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lundgren kan få lämna SD om domen står fast

Om hovrättsdomen mot EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD) står fast blir det "väldigt svårt" för honom att fortsätta företräda Sverigedemokraterna, anser partiledaren Jimmie Åkesson.
Brott • Publicerad 26 november 2021
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Arkivbild.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Peter Lundgren dömdes i måndags av Göta hovrätt mot sitt nekande för sexuellt ofredande mot en partikamrat. Enligt domen är det klarlagt att Lundgren tog målsäganden, en kvinnlig partikamrat, på brösten mot hennes vilja. Händelsen ägde rum på ett hotellrum i samband med Sverigedemokraternas valkonferens 2018.

I en första kommentar från SD sade partisekreterare Richard Jomshof att saken redan var "utagerad" vad partiet anbelangar. Sedan dess har tonen från partiet hårdnat.

Svårt att fortsätta

I tisdags sade Jimmie Åkesson att Lundgren bör fundera över om han kan fortsätta verka som företrädare för partiet, och under fredagen säger partiledaren i en intervju med P1 Morgon att det blir "väldigt svårt" för Lundgren att fortsätta om domen står sig.

– Jag ser att det blir väldigt svårt naturligtvis, vilket jag också har framfört till Peter Lundgren själv.

Lundgren själv har inte uttalat sig sedan domen, men hans försvarare Tor Åström uppger för TT att domen kommer att överklagas till Högsta domstolen. Att det blir ännu en prövning i domstol är dock långt ifrån säkert.

Prövningstillstånd krävs

Omkring 5 000 avgöranden överklagas varje år till HD, men endast omkring 100 mål beviljas prövningstillstånd. För att det ska ske krävs att domstolen anser att det finns en juridisk fråga av vikt som behöver klargöras.

– Det är ju inte bara att överklaga och få en ny omprövning, utan man har ju den biten med prejudikatintresset. Vi har vissa tankar på vad det skulle kunna vara, men det vill jag återkomma till, säger Tor Åström.

SD:s högsta beslutande organ, landsdagarna, pågår mellan torsdag och söndag i Karlstad. Peter Lundgren har ställt in sitt deltagande där efter den fällande domen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.