Annons

Lugn löningsnatt i Kalmar län i coronavirusets spår

Fredagskvällen och natten blev ovanligt lugn i Kalmar län.
– Det är rent allmänt mindre folk ute nu, säger Patric Fors, presstalesperson vid polisens ledningscentral.
Coronavirus (TT) • Publicerad 28 mars 2020
Polisen märker av de nya restriktionerna för restauranger och barer. Arkivbild.
Polisen märker av de nya restriktionerna för restauranger och barer. Arkivbild.Foto: Thomas Johansson/TT

Lugnet har märkts av i stora delar av landet. För att begränsa smittspridningen av coronaviruset infördes i veckan strängare regler för landets alla restauranger, barer och caféer.

– Folk håller sig mer hemma och går inte ut på krogen. Det är positivt, vi minskar smittspridningen, säger David Levy vid polisen i region Nord, till Aftonbladet.

Annons

Bland annat får inte längre mat och dryck serveras i baren, utan endast bordsservering är tillåten. Dessutom uppmanas människor allmänt att hålla avståndet och inte stå för nära varandra, något som kan vara svårt en festkväll ute på stan.

"Lugnare"

Från och med söndag skärps dessutom reglerna ytterligare. Då förbjuds offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 50 deltagare.

Hittills verkar det inte vara några större bekymmer med restauranger och krogar som bryter mot de nya begränsningarna.

– Vi har inte haft några problem kring någon tillståndsbit eller liknande. Generellt sett har det varit lugnare än en vanlig lönehelg, säger Mathilda Borgström vid polisen i Bergslagen.

Även polisen i Stockholm och Göteborg hade mindre att göra under natten än normalt.

– Det är lugnare på stan än det brukar vara, säger Jenny Rydberg, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen, till TT.

För tidigt dra slutsatser

Men än är det för tidigt att uttala sig om vilka effekter de nya reglerna kommer att få på polisens nattliga arbete.

– Det kanske är en och annan restaurang som har stängt, men då kanske de (gästerna) har flyttat sig någon annanstans i stället. Det känns som att vi behöver komma några veckor in i det här innan vi kan sammanfatta det som att det är mycket mindre, eller ungefär samma, säger Sebastian Börjesson, vakthavande befäl vid region Väst.

LÄS MER:

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons