Löfven ber om medvind i motvind
– Blir det ingen uppgörelse mellan parterna vill jag ha medvind så att det blir som vi har sagt i januariavtalet, att det blir balans mellan parterna, säger Stefan Löfven vid ett möte med förarna på Gamla Uppsala Buss.
Behöver röst
Fackliga företrädare oroas av skrivningar i januariavtalet om att lagen om anställningsskydd (las) ska göras om och undantagen bli fler vid uppsägningar. Avtalet mellan S, MP, C och L gör klart att politikerna kommer att lagstifta själva om inte fack och arbetsgivare kan komma överens. Det hoppas Löfven slippa, men om det inte går så vill han ha stöd för att få till det han vill med en uppdaterad las.
– Då är det inte jag och Socialdemokraterna som är bekymret. Då behöver jag er röst så att vi får en schysst lagstiftning, säger Löfven väl medveten om att samarbetspartiet Centerpartiet är bland dem som drivit fler undantag från las hårdast.
Förutom mötet på bussbolaget träffar Löfven denna dag skolelever och personal i Gränby och polisledningen för länet. Mötet med bussförarna blir en illustration till mycket av den kritik som riktas från olika politiska håll mot januariavtalet och för att regeringen och politiken verkar svarslös mot skjutningar, sprängningar och ungdomsrån.
Inga konsekvenser
Uppsalaförarna fick förra året vara med om flera våldsamma angrepp på kollegor.
– Det blir inga konsekvenser, det är för lätta straff. Man känner sig inte säker, säger chauffören Moses Kigundu till Löfven.
Statsministern svarar med att regeringen genomfört 50 straffskärpningar. Han säger att det finns 40 fler poliser i staden nu och fler ska det bli.
Bussförarna säger att de inte märker det.
En annan undrar varför arbetskraftsinvandring till enkla jobb tillåts.
Jafar Sarekhani, facklig samordnare för Kommunal, talar om att respekten för bussförare är borta samtidigt som bussbolagen skriker efter förare.
Förtroendet för Stefan Löfven som statsminister är lågt, partiet går mest bara nedåt i opinionen och det går inte att säga ens om S har större stöd än Sverigedemokraterna längre.
– Det är inget konstigt med det läge vi har med gängkriminalitet, skjutningar och sprängningar. Då ska regeringen krävas på ansvar, det är ganska rimligt, säger Löfven.
Han tycker att bussförarna ställde jättebra frågor och tolkar dem som att de vill ha mer socialdemokratisk politik.
– De vill inte ha högerpolitik, säger Löfven.
Vill sitta kvar
För bara några veckor sedan gick han ut med beskedet att han ser fram emot att leda partiet i valrörelsen 2022. På TT:s fråga om han är säker på att bli omvald på S-kongressen nästa år svarar han:
– Det är valberedningen som föreslår och kongressen som bestämmer. Jag har sagt att jag gärna vill fortsätta, säger Löfven.
TT: Varför var du tvungen att gå ut och säga det där om 2022?
– När ganska många medier spekulerar och tror att de vet vad som händer då kanske det är läge för mig att säga vad som faktiskt gäller.
På frågan om han känner något tryck från partiet att avgå svarar han ett kort "Nej".