Annons

"Ljudet av skrik och gråt var outhärdligt"

Michael Bizet i Marrakech hade gått och lagt sig för natten. Då började allt skälva. Halvnaken sprang han ut på gatan.
– Det var totalt kaos, en riktig katastrof, galenskap, säger han.
Marocko • Publicerad 9 september 2023
Människor i Rabat söker skydd utomhus efter jordbävningen som skakat Marocko.
Människor i Rabat söker skydd utomhus efter jordbävningen som skakat Marocko.Foto: Mosa'ab Elshamy/AP/TT

Över 630 människor har dött och över 300 skadats i det kraftiga skalv som drabbade södra Marocko i fredags kväll. I Marrakech, en av de värre drabbade platserna, har historiska byggnader förstörts och människor sökt skydd utomhus och sovit på gatan.

På sociala medier syns hur en minaret kollapsar på det kända torget Jemaa el-Fnaa i gamla stan. Två personer skadades.

"Som en flod"

Annons

Marrakechbon Fayssal Badour körde bil när jordbävningen kom.

– Jag stannade och insåg vilken katastrof det var. Det var väldigt allvarligt, som om en flod sprängt sina vallar. Ljudet av skrik och gråt var outhärdligt, säger han.

Fransmannen Michael Bizet äger och driver tre klassiska innergårdar, så kallade riader, i staden. Han låg i sängen när allt började skaka.

– Jag trodde att min säng skulle flyga i väg. Jag gick ut på gatan halvnaken och gick direkt för att se till mina riader. Det var totalt kaos, en riktig katastrof, galenskap, säger han.

"Barnen grät"

Jordbävningen som inträffade vid midnatt, lokal tid, hade sitt centrum runt sju mil sydväst om Marrakech. Jordskalv är relativt ovanligt i Nordafrika och enligt marockanska medier är det den kraftigaste som någonsin slagit mot bergsregionen.

Såväl elen som telefonnätet gick ned under en kort stund berättar Abdelhak El Amrani, i Marrakech. Han såg byggnader röra på sig och gick utomhus där många människor redan samlats.

– Alla var chockade och hade panik. Barnen grät och föräldrarna var upprivna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons