Annons

Littfest trotsar coronaoron

Jonathan Safran Foer och Helle Helle har ställt in, men Littfest räds inte coronaviruset och genomför festivalen som planerat. Bland de medverkande som kommer till Umeå finns isländske Sjón och norska Vigdis Hjort.
Litteratur • Publicerad 10 mars 2020
Årets Littefest i Umeå inleds den 12 mars och i vanlig ordning är biljetterna slutsålda sedan länge. Arkivbild.
Årets Littefest i Umeå inleds den 12 mars och i vanlig ordning är biljetterna slutsålda sedan länge. Arkivbild.Foto: Henke Olofsson

Festivalbiljetterna till Umeå internationella litteraturfestival sålde i vanlig ordning slut redan i januari, och även om coronaviruset skapar oro tar arrangörerna höjd för en stor publik, enligt Patrik Tornéus, en av festivalens ansvariga.

– Det vaskas alltid biljetter, men nu blir det kanske lite mer så än vanligt. Det är nog en del som är lite rädda.

Annons

Inga av årets författargäster kommer från Kina, Sydkorea eller Italien. Det enda kinesiska namnet, uguriern Weli Ayup, är fristadsförfattare i Norge. Från Finland kommer bland andra Tua Forsström, Monika Fagerholm och Anja Snellman.

Foer får tala via länk

Just nu jobbar arrangörerna för att seminarierna med Jonathan Safran Foer och Helle Helle ska kunna genomföras via länk, något som båda författarna sagt ja till.

– Man får en upplevelse och ett samtal ändå, sedan handlar det också om logistik, vart tar publiken vägen om Safran Foer ställs in? Det blir jättebängligt.

Littfest försöker lösa det tekniska, samtidigt som framför allt medier hör av sig med frågor om huruvida festivalen ska genomföras eller inte.

– I Norrland är folk inte oroliga, här hittade man fem coronafall i går, de är de första, och de hade varit på sportlov i Italien. 95 procent av alla som hör av sig och är oroliga är från Stockholm, säger Patrik Tornéus som tillsammans med sina kollegor lyssnar på den medicinska expertisen.

Myndighetsbeslut

– Vi får frågan hela tiden "tänker ni ställa ni" och jag säger "vi ställer inte in". Det är inte på grund av arrogans eller något, det måste vara ett myndighetsbeslut angående folksamlingar. Däremot har vi gått ut med information på vår hemsida där vi ber folk hålla sig hemma om de känner sig sjuka.

Årets Littfest (Umeå internationella litteraturfestival) äger rum 12 till 14 mars.

Erika Josefsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons