Litteraturpriset till Tranströmer

Nobelpriset i litteratur ges i år till den 80-årige svenske poeten Tomas Tranströmer.
Nyheter • Publicerad 6 oktober 2011
Foto: 

Tranströmer får priset "för att han i förtätade, genomlysta bilder ger oss ny tillgång till det verkliga".

Tranströmer gjorde en mycket uppmärksammad debut då han 1954 gav ut samlingen 17 dikter och med sina följande diktsamlingar befäste han därefter "sin position som en av de främsta lyrikerna i sin generation".

Han finns i dag översatt till över 60 språk.

Tomas Tranströmer drabbades 1990 av en stroke. Den har till stor del berövat honom talförmågan. Han har dock kunnat fortsätta sin diktning. Hans senaste diktsamlingar är Sorgegondolen från 1996 och Den stora gåtan från 2004.

Peter Englund, Akademins ständige sekreterare, verkar medveten om att han gjorde många förvånade när han läste upp Tranströmers namn.

– Men poängen med det här har aldrig varit att slå någon med häpnad. Tranströmer har funnit med sedan länge, och han har varit nominerad många är i rad. Han är en av världens största poeter, säger Englund till SVT.

TT

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.