Annons

Litauen satte frihetens sten i rullning

För 30 år sedan förklarade sig Litauen självständigt från Sovjetunionen. Därmed var första stenen kastad.
I december året därpå imploderade den kommunistiska bjässen och en ny världsordning tog vid.
Litauen • Publicerad 11 mars 2020
Folk i Litauens huvudstad Vilnius firade på onsdagen 30-årsdagen av landets självständighet från Sovjetunionen.
Folk i Litauens huvudstad Vilnius firade på onsdagen 30-årsdagen av landets självständighet från Sovjetunionen.Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT

Litauen blev den 11 mars 1990 första sovjetrepublik att bryta bojorna. På onsdagen firade vår baltiska granne självständighetsjubileet.

– Enighet var kraften som knäckte imperiet, sade president Gitanas Nauseda till en firande folksamling utanför parlamentet.

Annons

– Vi hade ännu inga pass utfärdade i republiken Litauen. Vi hade bara återställt namnet på vår stat och dess vapensköld. Men i våra hjärtan levde vi redan i ett suveränt Litauen.

Den hemliga icke-angreppspakten med Nazityskland gav Sovjetunionen fritt fram i Baltikum. I juni 1940 ockuperade sovjetiska trupper Estland, Lettland och Litauen. Kort därpå införlivades de tre baltiska staterna med Sovjetunionen.

Sedan Litauen förklarat sig självständigt följde en sovjetisk ekonomisk blockad och till slut även militärt våld. I januari 1991 attackerade sovjetiska stridsvagnar tusentals självständighetsivrare som samlats vid tv- och radiotornet i Vilnius. 14 personer dog och cirka 700 skadades.

Men historiens kurs gick inte att ändra. I augusti 1991 erkände Moskva Litauens självständighet.

Under 1990 deklarerade ytterligare elva sovjetrepubliker självständighet och stenen var i rullning. I december 1991 upphör Sovjetunionen att existera.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons