Annons

Linde: Vi ser en attack på demokratin

Efter stormningen av USA:s kongress har Donald Trump ett stort ansvar att stå upp för den demokratiska processen och erkänna sig besegrad, säger Sveriges utrikesminister Ann Linde (S).
USA • Publicerad 6 januari 2021
President Trump har ett ansvar för scenerna vi ser just nu, enligt Ann Linde. Arkivbild.
President Trump har ett ansvar för scenerna vi ser just nu, enligt Ann Linde. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det är oerhört oroväckande och väldigt obehagliga bilder från USA:s kongress i Washington DC, uppger utrikesministern.

– Det här är människor som på inget sätt respekterar demokratin. Min uppfattning är att president Trump har ett ansvar för att stå upp för den demokratiska processen och inte ifrågasätta valet, som både elektorerna och valmyndigheterna har erkänt som fullt legitimt, säger Ann Linde.

Annons

Trump har haft rätt att ifrågasätta om det förekommit valfusk, framhåller hon.

– Men när man kommit fram till att det inte varit så ska han erkänna valresultatet och erkänna sig besegrad och inte uttala sig så att människor beter sig på det här sättet, som är helt oacceptabelt, säger Linde.

TT: Vad säger de här scenerna om tillståndet i den amerikanska demokratin?

– Scenerna är chockerande och visar på den otroligt starka polarisering som har växt fram under de senaste fyra åren. Jag tror att det blir inkommande presidenten Bidens viktigaste uppgifter, att få ner polariseringen, att få samtal att handla om politiska frågor och få ett mer lugnt politiskt klimat.

Kongressens sammanträde som formellt skulle godkänna valresultatet fick avbrytas på grund av oroligheterna.

– Att valresultatet trots allt kommer att godkännas visar att den amerikanska rättsstaten har stått pall för attacker också från den egna presidenten, säger Ann Linde.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons