Linde: Svårt ta hem svenska barn i IS-läger

Syrien Artikeln publicerades
Bild från al-Hol-lägret i norra Syrien, tagen i juni i år. Arkivbild.
Foto: Baderkhan Ahmad/AP/TT
Bild från al-Hol-lägret i norra Syrien, tagen i juni i år. Arkivbild.

Turkiets militära attack i Syrien har gjort frågan om vad som ska hända de svenska barn som finns i IS-läger ännu mer aktuell.

Redan i våras sade tidigare utrikesministern Margot Wallström att barnen om möjligt ska föras till Sverige.

– Det har visat sig mycket svårare än vad vi hade trott, säger Ann Linde till TT.

Sverige är inte ensamt om att brottas med praktiska och rättsliga hinder. Även andra EU-länder har stött på samma svårigheter, enligt Linde.

Hon pekar på en rad lagtekniska problem, där lagar som rör individens rätt, familjerätt och folkrätten ska vägas mot varandra. Ibland kan föräldrarna också ha olika nationalitet, vilket gör att flera länders lagstiftning ska tas hänsyn till. Dessutom är det inte helt enkelt att fastställa identiteter eller ens säkert veta vem som är föräldrar till barnen.

– Vi vill ta hem barnen. Vi gör något varje dag, säger Linde om arbetet som pågår från regeringens sida.

I norra Syrien finns flera kurdiskkontrollerade läger där misstänkta IS-terrorister hålls. Det största är ökenlägret al-Hol, där runt 10 000 utländska medborgare ska finnas bland de många IS-sympatisörerna, enligt kurdiska myndigheter.

Även svenska medborgare finns i al-Hol. Hur många är svårt att veta, men enligt uppgifter till TT i våras fanns då uppemot 80 barn till misstänkta svenska terrorresenärer i lägret.

Fakta

Fakta: Omkring 70 000 i läger

I samband med att terrorgruppen Islamiska Staten (IS) förlorade sina sista fästen i Hajin och al-Baghuz i nordöstra Syrien i våras lämnade mer än 64 000 personer området, enligt Rädda Barnen.

De flesta tog sig till al-Hol, som är det största av lägren i nordöstra delen av landet. Där lever nu omkring 70 000 personer enligt hjälporganisationen. 67 procent uppges vara barn och ungefär en fjärdedel kvinnor.

Kurdiska myndigheter har uppmanat västländer att ta tillbaka medborgare som rest till Syrien för att ansluta sig till IS, och deras anhöriga som också befinner sig där.

I maj kunde sju föräldralösa barn lämna al-Hol och resa tillbaka till Sverige efter förhandlingar mellan svenska och kurdiska myndigheter.

Källor: Rädda Barnen, Säpo

Visa mer...