Annons

Lindahl: "Asllani får Diamantbollen"

Hedvig Lindahl och Kosovare Asllani är två heta kandidater till Diamantbollen 2019.
Men ingen av dem tror på sig själv som pristagare.
Fotboll • Publicerad 10 november 2019
Nilla Fischer tilldelades Diamantbollen under Fotbollsgalan 2018. Arkivbild.
Nilla Fischer tilldelades Diamantbollen under Fotbollsgalan 2018. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Det är svårare än på länge att gissa vem som kommer att få svensk damfotbolls mest ärofyllda pris. Inför Fotbollsgalan på måndag finns det flera kandidater till Diamantbollen, men kanske sticker CD Tacón-mittfältaren Kosovare Asllani och Wolfsburgsmålvakten Hedvig Lindahl ut lite från mängden.

Båda gjorde framför allt strålande insatser i sommarens VM och bidrog starkt till den svenska bronsskrällen.

Annons

– Om man ska summera året så har det varit väldigt bra, speciellt med tanke på VM. Det är främst resultatet därifrån som jag är mest nöjd med, och min prestation där, att vara bidragande speciellt i landslagssammanhang, säger Kosovare Asllani.

Minnesvärd räddning

Hedvig Lindahl var lika viktig i Sveriges framgång – mest minnesvärd är kanske den avgörande straffräddningen i åttondelsfinalen mot Kanada – men kom till VM med ett stukat självförtroende. Vårens tunga period i engelska Chelsea, där Lindahl hamnade i frysboxen, kan bli avgörande när årets bästa svenska spelare ska väljas, tror hon.

– Jag tror att ”Kosse” får Diamantbollen. Det bara känns så. Hon hade ett starkt VM och det känns som att många pratar gott om henne. Jag tror att jag också har stora chanser, men jag tror inte att jag får den. Jag har haft en bra säsong, men jag tror att våren ställer till det för mig, säger Hedvig Lindahl.

Det tror däremot inte Kosovare Asllani.

– Nej, då säger jag att Hedvig Lindahl får den. Hon har gjort en fantastisk säsong. Hon blir bara bättre och bättre, och som spelare är det så skönt att ha en sådan målvakt som är så trygg och som bidrar mycket ute på planen, säger Asllani.

Fischer vann i fjol

Andra spelare som kan vara tänkbara vinnare är landslagskaptenen Caroline Seger, Chelseabacken Magdalena Eriksson, fjolårsvinnaren Nilla Fischer och Asllanis lagkamrat i CD Tacón, anfallaren Sofia Jakobsson. Men Eriksson skrattar bara när hon ska kommentera sina egna chanser att få Diamantbollen.

– Nej, där är jag inte än. Men det känns som att det finns många som har haft fantastiska år. Det känns otroligt svårt, men för mig står det mellan Nilla Fischer, Hedvig Lindahl, Kosovare Asllani och Caroline Seger, säger Magdalena Eriksson.

Hedvig Lindahl ser fram emot att gå på galan oavsett om hon prisas eller ej.

– Fotbollsgalan har utvecklats till något som vi kan vara väldigt stolta över. Det är faktiskt något som många ute i världen borde titta på och använda som förebild när det gäller hur man prisar både killar och tjejer och hur man benämner priser. Det har inte varit givet i alla andra länder.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons