Leo tog årets största seger på Solvalla

Trav Artikeln publicerades

Emilia Leo fick priset som årets komet 2018 i svensk travsport. Hon trodde att 85 segrar och 5,4 miljoner kronor inkört skulle var omöjligt att slå 2019. Så fel hon hade.

Leo har krossat fjolårets siffror och hon tog årets största seger när hon vann Hästägarkannan med Lövdala Principito på annandagen.

Förstapriset i Solvallas hästägarkanna över tre kilometer var hela 250 000 kronor. Lövdala Principito var bara två i mål men fick segern sedan storfavoriten Antonio Trot gått över i passgång kort innan mållinjen. Det är inte tillåtet utan hästen måste vara i trav när den passerar mål.

Antonio Trot diskades och Emila Leo fick besöka Solvallas vinnarcirkel för andra gången under årets sista tävlingsdag.

– Jag hann bli sur på mig själv för att jag kört för sakta i ledningen och bjudit in Antonio Trot och Örjan (Kihlström). Men sen ser jag att hästen går över i pass och då förstod jag att vi skulle vinna. Otroligt kul förstås. Det är en jättestark häst som fått tillbaka lite av sitt fina självförtroende under hösten och vintern, sade Leo.

"Fantastiskt år"

Förstapriset var alltså en kvarts miljon kronor och hon passerade därmed nio miljoner kronor i prispengar under 2019. Dubbelsegern innebär att hon vunnit 116 lopp i år. 59 vinster har hon tagit i sadeln i monté (travridning) och 57 har kommit i sulkyn.

Leo vinner montéligan överlägset i Sverige i år. I kuskligan ligger hon på 32:a plats.

– Det har varit ett fantastiskt år. Jag har fått köra och rida väldigt bra hästar men har nog utvecklats en del själv också, framför allt i sulkyn.

Men det kan bli ännu fler segrar för Leo som tävlar i V75 på Romme på lördag. För att sedan avsluta året med att köra lopp på världens största travbana – Vincennes i Paris.

– Jag ska köra Hope and Dreams (Oscar Berglund tränar) i ett lopp för sexåriga hästar. Det ska bli otroligt häftigt. Jag har nog inte fattat det än. Monté hade kanske varit lite enklare för mig men nu är det sulkylopp och jag ska förbereda mig så bra jag kan, sade Leo.

"Hoppas bli proffs"

Lövdala Pricipito tränas av Gävleamatören Jessica Simpsson som har proffsplaner. För tillfället tränar hon fem hästar.

– Jag hoppas kunna bli proffs nästa år. Vi kommer att hålla till på Julmyra, en perfekt träningsanläggning, sade Simpsson som selat ut fem vinnare den senaste månaden.

Emilia Leos andra vinnare på Solvalla var Tobacco som vann ett montélopp smått överlägset efter ledning från start till mål.

Äger och tränar gör amatören Lina Leek, även hon från Gävle. Tobacco tränades tidigare av Roger Walmann men har hittat nya växlar hos Leek. I fyra starter under sadel är han fortfarande obesegrad.

I guldfinalen blev det ny seger för Stepping Spaceboy och Stefan Söderkvist. Liksom vid förra segern i Gulddivisionen på Åby var det ledning från start till mål för sexåringen som imponerar.

– Jag är otroligt stolt över hästen. Nu kör vi vidare med honom i högsta klassen, sade tränaren Admir Zukanovic.