Annons

Ledningsvatten rinner tillfälligt i Harare

Zimbabwe • Publicerad 24 september 2019
Vatttenbrist i Zimbabwe och dess huvudstad Harare kunde tillfälligt avhjälpas på tisdagen, sedan myndigheter köpt vattenreningskemikalier på den lokala marknaden. Landet saknar utländsk valuta för att importera kemikalier.
Vatttenbrist i Zimbabwe och dess huvudstad Harare kunde tillfälligt avhjälpas på tisdagen, sedan myndigheter köpt vattenreningskemikalier på den lokala marknaden. Landet saknar utländsk valuta för att importera kemikalier.Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/TT

Zimbabwes huvudstad Harare kunde återuppta pumpandet av dricksvatten i stadens ledningssystem på tisdagen, efter ett vattenstopp dagen innan och efter månader av vattenproblem i tvåmiljonerstaden.

Harares vice borgmästare Enock Mupamawonde säger att ledningsvatten inte kunnat renas då man saknar utländsk valuta för att handla reningskemikalier.

Annons

Dessutom har torka, som delvis beror på väderfenomenet El Niño, drabbat flera dammar vilket även påverkar landets elproduktion.

Mupamawonde säger att myndigheter tillfälligt lyckas köpa kemikalier på den lokala marknaden och att vattnet åter skulle strömma i invånarnas ledningar vid midnatt, natten till onsdag. Han har tidigare vädjat till president Emmerson Mnangagwa att utlysa nationellt katastroftillstånd.

Bränslebrist leder även ofta till strömavbrott som kan vara upp till 18 timmar.

Vattenbristen kan orsaka utbrott av kolera. I fjol dog minst 26 personer i ett kolerautbrott som delvis berodde på brustna vattenledningar och vattenbrist.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons