Ledin är bortskämd

Publikens gensvar kan få Tomas Ledin att gråta på scen. Han är väl medveten om att han är bortskämd.
– Jag är bortskämd med en helt fantastisk publik.
Nyheter • Publicerad 26 mars 2010
Tomas Ledin. 
Foto: Markus Dahlberg/SCANPIX
Tomas Ledin. Foto: Markus Dahlberg/SCANPIXFoto: 

Dagen efter Tomas Ledin tog studenten åkte han ut på turné. Nu, 58 år gammal, sysslar han fortfarande med det. På lördagskvällen står han på Kalmarsalens scen med turnén Vägra vinter.

– Att stå på scenen och möta publiken är det som motiverar mig. Men tänker man på resandet, väntan, hotellrum, restaurangmat och så vidare... det kan jag nu och det är inget jag längtar efter.

Har passionen för att stå på scen alltid varit densamma?

– Nej, jag kände mig väldigt obekväm på scenen när jag började. Jag var mest intresserad av att skriva sånger och sjunga för mig själv. Att komma ut i offentligheten var inte helt oproblematiskt för mig. Det tog några år. En del artister utvecklar ju någon sorts scenskräck med åren, men i mitt fall var det tvärtom. Nu trivs jag väldigt bra på scenen och känner mig väldigt levande där.

Sätt ord på känslan när ett fullsatt konserthus sjunger allsång till dina låtar?

– När jag inte har turnerat på flera år och kommer tillbaka och gör en konsert och hör att publiken tar över sången och sjunger vartenda ord, varenda textrad. Då har jag reagerat väldigt emotionellt, jag har fått tårar i ögonen. Ja, jag har gråtit helt enkelt för det är så mäktigt.

Vad händer i logen tio minuter innan du går upp på scen?

– Då pratar jag med mina musiker. De vet precis vad jag ska säga, men jag brukar försöka säga det lite olika varje gång, men det går ut på att: ”vi är lyckligt lottade, vi får syssla med det vi älskar, det här ska vara den bästa kvällen av dem alla”. Det är viktigt att vi peppar varandra. Sedan brukar jag kolla att min inear-lyssning fungerar och så står jag precis bakom scenridån de sista minuterna och höra sorlet från publiken.

Hur mycket bestämmer du kring dina extranummer?

– I princip går det absolut att klappa in mig hela natten, haha. Ett första extranummer tycker jag att man är skyldig sin publik. Jag försöker förbereda så att man är generös med sitt extranummer. Det finns alltid varianter på ett andra och tredje extranummer. Samtidigt tycker jag att artisten ska gå av scenen när det är som bäst. Och ibland gör man rätt, ibland gör man fel.

Vilken låt sjunger du helst just nu?

– Balladen om djävulen och ängel fick jag riktigt grepp om på konserterna i helgen så den var kul att göra. Och En del av mitt hjärta är alltid rolig att göra, eller rolig är kanske fel, den bara är.

Vilken låt önskar du att du slapp spela?

– Haha, ja de kända låtar jag inte spelar på lördag tycker jag behöver vila ett tag.

Ålder: 58 år.

Bor: I Stockholm.

Familj: Frun Marie och två söner, John och Theo.

Lyssnar på: ”Maria Bethana har jag lyssnat en del på på sistone. Det är en brasiliansk sångerska jag kommer tillbaka till. Sades senaste platta var bra också.”

Viktigast att ha med på turnén: ”Har jag bara med mig en god bok, tandborsten och datorn så klarar jag mig rätt bra.”

En bra liveartist: ”Det är ju alltid husguden Springsteen. Jag såg Coldplays senaste turné och tyckte de var väldigt bra. Så såg jag Lyle Lovett på Cirkus i vintras och det var fantastiskt. Jag var också och såg Niklas Strömstedts 30 år i kärlekens tjänst och det var fantastiskt bra.”

Lotta Nyberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.