Annons

Led Zeppelin vinner i rätten igen

Musik • Publicerad 9 mars 2020
Jimmy Page i Led Zeppelin. Arkivbild.Foto: Seth Wenig/AP/TT

Rockbandet Led Zeppelin har vunnit en ny seger i rättegången kring låten "Stairway to heaven", som anklagas för att vara ett plagiat.

En appellationsdomstol fastställer att det tidigare domstolsbeslutet som gav bandet rätt 2016 gäller, skriver The Hollywood Reporter.

Annons

Låtskrivarna Robert Plant och Jimmy Page stämdes för att ha plagierat det inledande gitarrplocket i "Stairway to heaven" från 1971 från bandet Spirits "Taurus" – en instrumental låt som släpptes 1968.

Stämningen kommer från Michael Skidmore, som förvaltar Spirit-gitarristen Randy Californias dödsbo. California hävdade länge att han borde läggas till som en av låtskrivarna till "Stairway to heaven". Han omkom i en drunkningsolycka 1997 och hann aldrig dra Page och Plant inför rätta.

Det 54-sidiga domstolsutslaget väntas bli ny praxis i upphovsrättsfrågor.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons