Annons

Leclerc tog första F1-segern: Svårt att njuta

Charles Leclerc tog sin första seger i formel 1 och Ferraris första för säsongen.
Men det spelade mindre roll.
Efter vinsten på belgiska Spa handlade tankarna om omkomne vännen och formel 2-föraren Anthoine Hubert.
Bilsport • Publicerad 1 september 2019
Charles Leclerc, längst fram, vann Belgiens grand prix och hedrade omkomne vännen och formel 2-föraren Anthoine Hubert.
Charles Leclerc, längst fram, vann Belgiens grand prix och hedrade omkomne vännen och formel 2-föraren Anthoine Hubert.Foto: Francisco Seco/AP/TT

– Det är svårt att njuta efter en helg som den här, sade Leclerc efter att ha passerat mållinjen som vinnare i Belgiens grand prix före totalledaren Lewis Hamilton och Valtteri Bottas, båda Mercedes.

Monegasken syftade på den fruktansvärda kraschen som inträffade i ett formel 2-lopp på samma bana i lördags och som kostade Anthoine Hubert livet. De båda har tävlat mot varandra under karriären och var vänner.

Annons

– Å ena sidan är det en barndomsdröm som blivit sann, å andra sidan har det varit en väldigt tuff helg, säger Charles Leclerc.

– Jag växte upp med Anthoine och vill tillägna honom segern.

Leclerc var en av alla som hedrade Anthoine Hubert med en tyst minut som hölls inför F1-loppet, och på plats fanns även Huberts bror och mamma som höll hans hjälm och brast ut i tårar under ceremonin.

En rörd Leclerc lyckades dock fokusera om och blev några timmar senare den förste monegasken någonsin att vinna ett lopp i världens främsta racingserie. Han startade i pole position, före stallkamraten Sebastian Vettel, och lyckades behålla ledningen från start till mål trots att säkerhetsbilen kom ut redan på det första varvet efter en incident mellan Max Verstappen och Kimi Räikkönen.

Totaltrean Verstappen tvingades därefter bryta loppet för första gången den här säsongen, samtidigt som fyran Vettel fick nöja sig med en fjärdeplats.

Nästa tävling körs på italienska Monza om en vecka.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons