Annons

Lavrov till attack mot väst för Ukrainastöd

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov gick till hårda angrepp mot västländer under ett möte med utrikesministrar i Jakarta på fredagen.
Ukraina • Publicerad 14 juli 2023
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov under utrikesministermötet i Jakarta på fredagen.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov under utrikesministermötet i Jakarta på fredagen.Foto: Adi Weda/AP/TT

EU:s utrikeschef Josep Borrell berättar för journalister efter mötet att han hade förklarat för den ryske utrikesministern varför EU stödjer Ukraina och bett Ryssland att dra tillbaka sina styrkor och avsluta kriget.

– Lavrov svarade mig mycket aggressivt, och klargjorde sin ståndpunkt, att allt är en "västkonspiration" och att kriget kommer att fortsätta, säger Borrell.

Annons

Även USA:s utrikesminister Antony Blinken kommenterade Lavrov efter mötet. Lavrovs deltagande var varken konstruktivt eller produktivt, i stället presenterade han en totalt negativ agenda, kommenterade Blinken,

Lavrov gjorde sina uttalanden under ett utrikesministermöte med Aseanländerna, där även USA, Kina och Japan deltog.

Den ryske utrikesministern har rest flitigt och deltagit i ett antal internationella forum för att framföra Rysslands ståndpunkter, samtidigt som Ryssland under Ukrainakriget blivit allt mer isolerat på den internationella scenen.

På fredagen, i ett twitterinlägg från den ryska ambassaden i Storbritannien, säger Lavrov att "USA och dess Natosatelliter skapar risk för en direkt väpnad konflikt med Ryssland, vilket skulle få katastrofala konsekvenser".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons