Låstes in när covid kom till campus: "Hjälp"
Tiotusentals färska studenter har strömmat till universiteten, redo att mingla med nya bekantskaper under hösten. Men i stället för sedvanligt festspäckade insparksveckor fick de snabbt en lektion i vad som kan hända när coronaviruset tar sig in på campus. Hittills har över 90 brittiska universitet registrerat fall av covid-19 och många studenter har tvingats gå i karantän.
Ett av de värst drabbade är Manchester Metropolitan University (MMU) där minst 800 studenter och lärare har testat positivt för covid-19. Omkring 1 700 studenter fick i slutet av september plötsligt beskedet att de var tvungna att isolera sig i 14 dagar.
– Vi fick åtta timmar på oss att handla mat som skulle räcka i två veckor, säger Trisha Kakooza till BBC.
"Skicka öl"
Skolans förstaårsstudenter, som bor i korridorer och delar kök och badrum, har väckt uppmärksamhet genom meddelanden i sina fönster, med budskap som "hjälp", "hennes majestäts fängelse" och "skicka öl". Andra har riktat ilskan mot premiärminister Boris Johnson, som exemplet "Inlåst! Tack Boris. £9250 + hyra" vilket syftar på terminsavgiften – som många nu hoppas ska sänkas.
Vakter och polis patrullerar för att se till att isoleringen inte bryts. Undervisningen på MMU sker nu främst på nätet och många har slagit larm om att de inte mår bra av att sitta inlåsta. Restriktionerna har varit så omfattande att vissa studenter har fått lov att vårda sina rumskamrater, föräldrar har fått köra i timmar för att leverera mat och advokater har erbjudit sig att hjälpa till kostnadsfritt.
Sträcktittande på Desperate Housewives, fritt skapande i lera och sällskap av en nyinköpt guldfisk är olika sätt som studenterna fördriver tiden på. Och trots uppmaningar om att undvika alla former av fest anordnas alkoholstinna sammankomster i smyg.
"Vi är övergivna"
Lucia Dorado har lämnat middagar och te utanför en kompis dörr och sett studenter festa vidare på gården.
– De (universitetet) har övergivit oss, säger hon till The New York Times.
– De har knappt satsat något för att tackla detta och det är på bekostnad av vår psykiska och fysiska hälsa.
Det är inte bara i Manchester som studenter sitter isolerade. Situationen har fått UUK, som representerar 139 lärosäten, att ta fram en checklista där det framgår att de inlåsta åtminstone ska ha tillgång till mat och bashygienprodukter.
På University of Leeds har dock studenterna klagat på att de bara har erbjudits ett "nödpaket" med tre påsar pulversoppa, en energidryck samt pasta och en bit bröd.
Men på Northumbria University i Newcastle, där minst 770 studenter har testat positivt, har karantänsatta fått mat, tvättservice, städprodukter och ekonomiskt stöd. Och University of Glasgow har erbjudit fyra veckor hyresfritt för alla, oavsett om de är isolerade eller inte, plus bidrag till mat.
En liter handsprit
Checklistan nämner dock inget om ekonomiskt stöd eller återbetalning för utgifter som har uppkommit i och med karantänen. UUK kritiseras även för att inte erbjuda hjälp till redan isolerade – och att inte ha lyssnat på varningar om att det är en dålig idé att undervisa på plats när Storbritannien är mitt i en andra virusvåg.
Mycket kritik riktas också mot regeringens linje som har varit att det är viktigt att universiteten håller öppet. Ett universitet i England, med över 20 000 studenter och anställda, vittnar om att de bara fått 800 munskydd, förkläden och handskar – samt en enda liter handsprit – från staten.
– De borde ha skickat det till ett lokalt äldreboende. Utmaningarna är enorma just nu, men det som vi inte har ont om är skyddsutrustning och städprodukter, säger en i universitetsledningen till The Guardian.
Fakta: Kämpar mot andra virusvåg
Storbritannien är ett av de värsta coviddrabbade länderna i Europa, med över 42 000 döda. Men rådgivare och forskare som har manat till hårdare restriktioner utmanas av kritiker som oroar sig för ytterligare negativ påverkan på ekonomin.
Premiärminister Boris Johnson har kritiserats för att i början av virusutbrottet inte ha tagit situationen på tillräckligt stort allvar. I början av mars, när WHO varnade för en pandemi, förespråkade regeringen framför allt noggrann handhygien.
Men mot slutet av mars stängdes stora delar av Storbritannien ner och människor fick bara lämna sina hem för att handla mat, motionera eller resa till arbetet om de inte kunde jobba hemma. Restriktionerna lättades i juni.
De senaste veckorna har dock myndigheter återinfört restriktioner, bland annat får inte fler än sex personer träffas samtidigt och pubarna måste stänga tidigare. Men lokalt finns också andra restriktioner beroende på smittoläget. I nuläget är läget värst i Liverpool, Manchester och Newcastle upon Tyne.